В Гърция заради високите температури властите препоръчаха децата да не

...
В Гърция заради високите температури властите препоръчаха децата да не
Коментари Харесай

С деца на море: Лекарите препоръчват да не се ходи на плаж по обяд заради жегите

В Гърция поради високите температури управляващите предложиха децата да не са на плажа в най-горещите часове - от 12 до 17 часа. Как родителите защищават децата по родното Черноморие и заобикалят ли времето денем, когато слънцето е най-силно?

12 часа по обед на Централния плаж във Варна. Край морето духа ветровит бриз, а температурата е 33 градуса. Пълно е с хора, които се любуват на великодушното слънце. Има и деца на друга възраст, по тази причина питаме родителите по какъв начин ги защищават, когато са на плажа.

" Мажа я през два часа с UV отбрана 50 фактор и по-късно най-вероятно ще се приберем, защото слънцето става доста мощно към обяд ".

" Задължително слънцезащитен фактор, най-малко 30-40 минути преди да сме на плажа. Ползваме шапки, кърпи и се стараем до към обяд, ранния следобяд да сме на плажа и по-късно се прибираме ".

За да е всичко наред експертите предлагат децата да се водят на плаж единствено заран от 9 до 11 и следобяд от 16 до 18 часа. Да са със шапка и родителите да ги разхлаждат, обливайки ги с вода.

" И да не са напълно голи, наложително да имат някаква лека ризка. Говорим за по-малките деца, някъде до 4-5 години. Държат ги през целия ден. Даже дребни в колички ги отглеждат на припек. Смятат, че е доста потребно ", уточни доктор Лили Куртева.

Според медиците детският организъм реагира по друг метод на мощното слънце. Един от признаците е зачервяване към очите.

" Децата чак топлинен удар не вършат. Те вършат кожна реакция, защото децата нямат обикновено потоотделяне, при тях не е развито и те реагират с реакция на кожата, много трагична и родителите доста се плашат ", изясни доктор Куртева.

Експертите вършат рекомендации, само че отговорността е наша - за нас и за нашите деца, с цел да имаме приятни прекарвания на плажа.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР