В Гърция в момента влизат с 97% по-малко мигранти спрямо

...
В Гърция в момента влизат с 97% по-малко мигранти спрямо
Коментари Харесай

Меркел и коалиционният й партньор постигнаха съгласие за мигрантите

В Гърция сега влизат с 97% по-малко мигранти по отношение на пика през 2015 година, в Италия – със 73% по отношение на пика от началото на 2017 година Още по тематиката
Коалиционният сътрудник сложи нов ултиматум на Меркел

Вътрешният министър Зеехофер заплаши с оставка, която може да постави завършек на взаимното ръководство в Германия
2 юли 2018
Постмигрантският потрес на Европа

Въпреки че вълна няма, Европейски Съюз е пред цялостен блокаж в търсене на решение на въпроса с мигрантите
28 юни 2018
Германия желае засилени инспекции на вътрешните граници на Европейски Съюз

Берлин оказва напън на страните членки да одобряват назад бежанци, които са регистрирани на тяхна територия
21 юни 2018
Политическото напрежение в Германия се уталожи, най-малко към този момент. Късно в понеделник вечерта управленията на Християндемократическия съюз (ХСС) и сестринската ѝ партия от Бавария Християнсоциалния съюз (ХСС) оповестиха, че са постигнали компромис в разногласието им за миграционната политика.

От изказването излиза наяве, че двете страни са се споразумели по границата на Германия с Австрия да бъдат построени директни центрове, от които ще се прави връщането на бежанците в страните, където са регистрирани. Това ще се случва на основата на съглашения със съответните страни, написа още в документа.

Какво е съглашението

Конфликтът сред двете партии стартира преди две седмици, когато министърът на вътрешните работи и водач на ХСС Хорст Зеехофер заплаши, че от началото на юли ще спре да се преценява с метода на Меркел за общоевропейско решение и ще стартира да стопира чужденци на границата, в случай че са кандидатствали за статут на емигрант в друга страна от Европейския съюз (ЕС) или към този момент са получили подобен там. Това накара канцлера да загърби досегашните старания за промени на европейската миграционна политика и да угоди на Зеехофер.

Напрежението беше надвиснало над съдружните сътрудници безусловно до края на двуседмичния ултиматум на Зеехофер към Меркел. Малко преди срещата през вчерашния ден той заплаши, че ще подаде оставка от двата си поста, в случай че предлагането на ХДС не е задоволително положително.

" Имаме реализирано единодушие по три точки. Това ми дава съображение да запазя поста си на вътрешен министър ", разгласи Зеехофер след края на съвещанието с Меркел.

В текста на документа се споделя още, че когато няма или не е допустимо да бъде подписано съглашение със съответната страна, връщането от границата на претендентите за леговище ще бъде по силата на подписано съглашение с Австрия.

Австрия е срещу

" Австрийското държавно управление е квалифицирано да предприеме ограничения за отбрана на южните си граници ", разяснява австрийският канцлер Себастиан Курц, представен от Reuters. " Не можем да приемем това. Компромисът сред двете партии ще сътвори едностранно натоварване за Австрия ", разяснява пред немския всекидневник Bild Ханс Доскозил от австрийската социалдемократическа партия.

Зеехофер отхвърли да разяснява по-подробно проекта и разгласи, че това ще се случи в по-късен стадий. Споразумението също по този начин би трябвало да бъде утвърдено от другия съдружен сътрудник – Германската социалдемократическа партия. За момента социалдемократите също не са дали подробен коментар. Лидерът на партийната им група Андреа Налес съобщи, че договорката би трябвало да бъде прегледана в детайли и " без времеви напън ".

Победа за Зеехофер и избегнат удар за Меркел

Християнсоциалистите могат да показват договорката като победа пред консервативния си електорат в Бавария – провинцията, която беше измежду най-засегнатите от притока на бежанци в Германия.

За Меркел обстановката не е толкоз добра. Макар че договорката предотврати възможен разпад на обединението, спорът с съдружния сътрудник още веднъж отслаби позициите на канцлера след политическата турбуленция, последвала от политиката ѝ на " отворени порти ".

" Няма да разреша да бъда уволнен от канцлер, който дължи позицията си на мен ", разяснява малко преди срещата Зеехофер. Подкрепата на християнсоциалистите беше основна за Меркел на изборите предходната година, защото вотът беше мощно повлиян от възхода на крайнодясната " Алтернатива за Германия " и първичния отвод на социалдемократите да продължат досегашната " Голяма коалиция ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР