В Гърция, която е в разгара на най-горещото лято от

...
В Гърция, която е в разгара на най-горещото лято от
Коментари Харесай

Щъркели, тръгнали на юг, губят ориентация и падат заради гъстия дим в Гърция

В Гърция, която е в разгара на най-горещото лято от три десетилетия, продължава борбата с вилнеещите пожари. Най-тежко е ситуацията на остров Евия, източно от Атина. Премиерът Мицотакис сподели през днешния ден на държавно съвещание, че задачата е по-бързо да завърши оценяването на вредите, с цел да стартира изплащането на обезщетения на потърпевшите.

За жителите на остров Евия шести ден кошмарът не свършва. Лумналите пламъци не стихват, димът изпълва небето над райското кътче. 650 пожарникари се борят за преодоляването на пожара. Доброволци обезверено се пробват да им оказват помощ с каквото имат на разположение.

За локалните хора остава единствено да изоставен домовете си в северната част. Мина е бременна и има малко дете. Тя е от евакуираните с ферибот.

" Беше като филм на ужасите, не мога да го опиша. Казваш си - добре - това е единствено филм, само че не, това не е единствено филм, това е истина, действителността, в която сме през последната седмица. И не знаеш по кое време ще свърши - през днешния ден, на следващия ден, след пет дни ", описа Мина.



Много страни изпратиха помощ на Гърция. Кадри от съветски аероплан демонстрират страховитите мащаби на пожара в Олимпия.

Заради гъстия пушек доста щъркели, които би трябвало да отлетят на юг, губят ориентировка и падат на земята. Природозащитници събират оживелите.

" Трябва да отлетят за Африка, по тази причина ги оставяме по маршрута на ятото, с цел да могат да се причислят ", изясни ръководителят на организация за отбрана на животните Мария Ганоти.

Повечето от тези животни, като костенурките, евентуално ще умрат, тъй като са вдишали токсичен пушек.

Междувременно видео от региона на град Ичмелер до Мармарис в Турция демонстрира мащаба на опустошението след горските пожари - на мястото на гъстата иглолистна гора са останали овъглени хълмове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР