В Гърция, където дни наред продължава борбата със стотици горски

...
В Гърция, където дни наред продължава борбата със стотици горски
Коментари Харесай

Апокалиптични сцени от евакуацията на гръцкия остров Евбея

В Гърция, където дни наред продължава битката със стотици горски пожари на континенталната част и островите, локален гражданин снима потресаващо видео от евакуацията на горящия остров Евбея, втория по величина гръцки остров след Крит.

" Ние сме в сигурност на ферибота, само че това е голяма болежка за страната ни. Където и да погледнете, виждате единствено огън ", разяснява създателят.

Огънят навлезе в редица обитаеми места и управляващите започнаха да изтеглят жителите с фериботи на прилежащи острови. Туристите напуснаха Евбея още преди дни. Огнената буря бушува на острова с цялостна мощ към този момент шести ден. Евакуирани са над 2000 души. Фериботите са в подготвеност да извозват още хора. Заради неравния терен и стръмните скатове работата на огнеборците е същински призрачен сън. За жителите пожарите са цялостна злополука.

Според чиновник на пожарните служби топлината от огъня в Евбея е толкоз мощна, че изсипваната вода се изпарява преди да доближи пламъците. Пожарите са на два фронта - в южната част обстановката е постоянна, в северната е по-сложна. Гръцкият Червен кръст оказва помощ с храна и артикули от първа нужда.

Само за последните 10 дни в Гърция са изгорели над 56 000 хектара земя. Според управляващите, пожарите в централната гръцка0 област Атика към този момент са лимитирани.

Стотици пожарникари в Гърция, подкрепяни от самолети, хеликоптери и сътрудници от други страни, се борят с големите горски пожари, подхранвани от сушата и най-тежката гореща вълна в страната от десетилетия, написа гръцкият вестник Kathimerini. От пожарната оповестиха, че 575 пожарникари с 35 наземни екипа и 89 транспортни средства се борят с горския пожар на остров Евбея, в това число 112 румънски и 100 украински пожарникари, изпратени в Гърция като подкрепление. Четири хеликоптера и три самолета, в това число огромният и високоефективен аероплан Бериев-200, нает от Русия, обезпечават въздушна поддръжка.

Десет страни към този момент са изпратили личен състав и съоръжение, в това число самолети в Гърция, до момента в който други осем все още изпращат спомагателни подкрепления.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР