В Гърция избухна шпионски скандал. Според The New York Times

...
В Гърция избухна шпионски скандал. Според The New York Times
Коментари Харесай

Смартфонът на мениджър в Meta е хакнат от гръцките служби за сигурност

В Гърция избухна шпионски скандал. Според The New York Times някогашният началник на политиката за сигурност на Meta Артемис Сифорд, гражданка на Съединени американски щати и Гърция, е завела дело против гръцката национална разследваща работа поради хакването на нейния смарт телефон и противозаконното подслушване.

Сифорд е работила за Meta от 2020 до 2022 година, където постоянно е общувала с гръцки и други европейски политици. След като през ноември 2022 година Артемис Сифорд видяла името си в изминал лист с цели на шпионски програмен продукт, тя се свързала с Гражданската лаборатория към Университета в Торонто, която е водещ международен специалист по правосъдна експертиза на шпионски програмен продукт. Експертите от Citizen Lab потвърдиха, че смарт телефонът ѝ е бил инфектиран с Predator през септември 2021 година за „ най-малко два месеца “.

Съобщава се също, че гръцката разследваща организация е подслушвала смарт телефона на Сийфорд в продължение на към година, до момента в който тя е била в Гърция. Начинът, по който е осъществено хакването, допуска, че гръцката разследваща организация също може да е била забъркана.

През септември 2021 година Сифорд се е записала за второ слагане на ваксина „ Ковид-19 “ посредством формалната платформа за имунизация на гръцкото държавно управление, след което е получила автоматизирано текстово известие с час за среща. Пет часа по-късно тя получила друго SMS известие, в което се желало да удостовери поръчката, като кликне върху линк. Това била инфектирана връзка, след кликването върху която Predator попаднал в смарт телефона на Сийфорд. Данните за идната имунизация в инфектираното текстово известие били правилни, което демонстрира, че някой е бил осведомен с същинското удостоверение на срещата и надлежно е подготвил инфектираното известие. Изпращачът също по този начин изглеждал като държавна организация за имунизиране, а инфектираният URL адрес имитирал този на платформата за имунизиране.

От своя страна гръцкото държавно управление отхвърля да е забъркано в подслушването и хакването на смарт телефона на Сифорд. „ Гръцките управляващи и служби за сигурност в никакъв случай не са придобивали или употребявали софтуера за наблюдаване Predator. Грешно е да се допуска противоположното “, съобщи представителят на държавното управление Янис Ойконом. Той добави, че сега се организира следствие на хипотетичното потребление на шпионския програмен продукт от неправителствени организации.

Случаят е първият прочут с жител на Съединени американски щати, станал жертва на наблюдаване в страна от Европейски Съюз.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР