USB Killer е много плашещо име за малко, но изключително

...
USB Killer е много плашещо име за малко, но изключително
Коментари Харесай

USB Killer: смъртоносната флашка, която унищожава всякаква електроника по пътя си

USB Killer е доста плашещо име за малко, само че извънредно рисково устройство с размерите и типа на напълно елементарна флашка. За създаването му дава отговор съветски запалянко под псевдонима Dark_Purple, който при започване на 2015 година разгласява пост в Habr, (руски блог за ИТ, компютърни науки и всичко, обвързвано с интернет). В поста той в детайли разказва процеса на пораждане на концепцията за основаване на устройството и правилото му на деяние. Към края на годината той го завърши и разгласява още един пост, към този момент с видеодемонстрация на работата на своето създание.

USB Killer v2.0 на Dark_Purple

USB Killer закупи необятна известност през 2016 година откакто задгранични производители показаха първия търговски модел на смъртоносната джаджа, нареченa „ USBKill “ и започнаха всеобщите ѝ продажби. По-късно сходни устройства заляха AliExpress и други онлайн магазини под прикритието на инструмент за пентестове. Tака че можем да кажем, че разпространяването им е напълно законно.

Как работи USB Killer?

Самият Dark_Purple преди време разказа правилото на деяние на своята разработка по следния метод:

„ При свързване към USB порт, USB Killer започва инверторен DC/DC преобразувател, който зарежда кондензаторите до напрежение -110V. Когато това напрежение бъде достигнато, DC/DC се изключва и по едно и също време с това отваря полеви транзистор, посредством който -110 V се подава към сигналните линии на USB интерфейса. След това, когато напрежението върху кондензаторите се увеличи до -7 V, транзисторът се затваря, като пуска DC/DC. И по този начин нататък в един цикъл до момента в който всичко се прекъсне. “

В идващите итерации на USB Killer, както от самия Dark_Purple, по този начин и от други ентуасти работното напрежение може да се разграничава в по-голяма степен. Освен това някои устройства, изключително китайските използваха малко по-различен принцип на работа, който предполагаше инсталиране на мини-батерия в корпуса на джаджата, което създаваше извънредно високо напрежение, което „ убиваше “ устройството, към което е обвързван USB Killer.

Какво се случва с устройствата, когато USB Killer бъде обвързван към тях?

Всяко устройство, оборудвано с USB порт, без значение дали е компютър, преносим компютър, таблет, смарт телефон или игрова подпора, когато към него се включи USB Killer се сблъсква с стремително натоварване, което изключва дънната платка. В взаимозависимост от схемите и разположението на съставените елементи на платката, повредата може да се ограничи или единствено до нея, или да засегне всички останали детайли на устройството.

Поради това има случаи, в които USB Killer съумява да „ убие “ твърди дискове, видеокарти и други компютърни съставни елементи. Това е въпрос на шанс. Самият Dark_Purple, да вземем за пример, откакто „ умъртви “ тестови преносим компютър, уточни, че замяната на платката ще възвърне изцяло функционалността му.

Като цяло даже данните от „ убития “ корав диск, съдейки по информацията в интернет ще могат да се възстановят при предпочитание, само че въпреки всичко не си коства да се ревизира това на процедура. Да се скапва даже остаряло съоръжение с такива устройства – естествено е безсмислено. Да поговорим за злонамереното разваляне на непознато съоръжение. В историята на USB Killer е имало такива случаи.

Как можете да се предпазите от USB Killer?

За да се предпазите от сходни офанзиви, би трябвало да спазвате едно банално, само че извънредно дейно предписание – не би трябвало да включвате към компютъра си подозрителни устройства, чийто генезис е неразбираем.

Въпреки това, в случай че по обвързване или по някаква друга причина постоянно ви се постанова да се занимавате със съмнителни флашки и други USB-устройства се предлага да употребявате външни USB хъб. По предписание те включват дребен стабилизатор на напрежението, който мигновено изключва целия хъб, в случай че се надвиши оптимално допустимото напрежение.

В умозаключение, самото битие на USВ Killer е прегледен образец за фундаментална физическа накърнимост в по-голямата част от актуалните технологии, която явно не би трябвало да се подценява.

Въпреки, че доста хора считат USB Killer за занимателна шеговита джаджа, в реалност това надалеч не е по този начин. Винаги си коства да се помни, че неразрешеното потребление на такива устройства против непозната техника е аморално и нелегално.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР