В Гърция десетки хиляди антиваксъри са плащали на лекари, за

...
В Гърция десетки хиляди антиваксъри са плащали на лекари, за
Коментари Харесай

Даваш 400 евро за фалшива ваксина. А ти слагат истинска.


В Гърция десетки хиляди антиваксъри са плащали на лекари, с цел да им сложат подправена ваксина. Те взимали подкупа, само че им поставяли същинска ваксина. Хората се опитвали да излъгват страната, само че излъганите били те самите.

Преди няколко седмици гръцките медии оповестиха, че е разкрита лъжлива скица, в която са забъркани над 100 000 антиваксъри, както и към 200-300 лекари и други медицински лица. Антиваксърите желали от въпросните лекари вместо ваксина да им бъде подложен солен разтвор против 400 евро. Лекарите на собствен ред лъжели пациентите си и вместо солен разтвор, им слагали скрито ефикасна същинска ваксина. Те си взимали подкупа и по този начин се поддавали на корупцията, само че пък в същото време в честен проект работили правилно, споделя " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

Антиваксърите пък считали, че са съумели да излъгват системата. Но някои от тях усетили странични резултати от имунизацията. И нямало по какъв начин да си обяснят настъпването им, защото били уверени, че не им е била слагана същинска ваксина.

Дали има проблем в това, че лекарите са лъжели за слагането на подправена ваксина, поставяйки същинска, само че пък са прибрали подкупа, пита създателят на публикацията - словенският филосов Славой Жижек. Единственото рационално етично основание би било в това, че пациентите са били имунизирани срещу волята им. Но пък те са желали да се показват за ваксинирани, без да им е подложен препарат, с което биха се трансформирали в заплаха освен за себе си, само че и за другите.

Мицотакис: " Това е пандемия на неимунизираните "
Редакцията предлага
Преди броени дни в телевизионно изказване гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис порица нежалаещите да се имунизират и дефинира сегашната обстановка като " Пандемия на неимунизираните ", осведоми информативният портал griechenland.net. Премиерът моли към жителите на страната " да си затворят ушите против страха и всички типове шарлатани, които търгуват с незнанието, с цел да се бележит на напред във времето ". От две седмици насам в Гърция радикалните антиваксъри към този момент може да се преследват и по законодателен път: прокуратурата има правото да се намеси, в случай че някой заплашва своя живот и живота на другите посредством така наречен подправени вести, акцентира порталът.

Много антиваксъри възприемат наложителната имунизация освен като интервенция в персоналните им свободи, само че и като увреждане на физическата им цялост - като обезчестяване, единствено че осъществено от здравните управляващи. Но дали тялото ни в действителност ни принадлежи, пита Славой Жижек в " Нойе Цюрхер Цайтунг " и споделя в тази връзка за една жена в Словения, която лежала в болница и трябвало да бъде хранена изкуствено със системи. Когато я попитали дали желае да бъде имунизирана, тя твърдо отказала, защото не знаела от какво се състои имунизацията - никога не желала в тялото ѝ да бъдат вкарвани непознати вещества. Дали това не дава отговор на сегашната обстановка? Независимо от имунизацията, ние от дълго време сме следени и манипулирани по способи, които не са ни известни. А гръцкият виц демонстрира в най-чиста форма по какъв метод ни управляват и манипулират, счита " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

Да влезем в разговор с антиваксърите?

Твърди се, че митингите на антиваксърите не са единствено израз на една антинаучна рационалност. В доста по-голяма степен става дума за цяла поредност други заблуди - възходящ надзор над живота ни, властта на фармацевтичните и другите концерни. Затова споделят, че би трябвало да влезем в разговор с тях, а не просто да ги наказваме с пренебрежение.

В тази връзка Жижек написа, че тогава по сходен метод би могло да се приказва и за антисемитизма или за насилието над дамите, а това за него би било проблем. " Същинската власт на идеологията се крие в това, че тя освен ни подтиква да толерираме властта и да ѝ се подчиняваме. Тя ни мами - точно с предизвестията си да се пазим от машинация. Тя разчита не на нашето доверие (в публичния ред и неговите ценности), а на нашето съмнение. Посланието ѝ гласи: " Не вярвай на тези, които са на власт - те те манипулират. Само по този начин можеш да избегнеш да бъдеш излъган. " ", написа още философът в " Нойе Цюрхер Цайтунг ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР