В Габон бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго

...
В Габон бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго
Коментари Харесай

Преврат в Габон, президентът Бонго е под домашен арест

В Габон бяха задържани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домакински арест. Това оповестиха през днешния ден военните, направили държавен прелом в африканската страна, съобщи Франс прес.
       
" Президентът Али Бонго е под домакински арест. При него са фамилията му и лекарите му ", се споделя в прочетено по държавната телевизия изказване на военните от Комитета по преход и възобновяване на институциите.

Нуредин Бонго Валантен, наследник и непосредствен консултант на президента, началникът на канцеларията на Бонго, неговият заместител, неговият представител, ръководителят на авторитетната Габонска демократическа партия и неговият заместител са задържани, се споделя още в изказването, в което военните афишират " завършек на режима ".

Тези държавници са задържани за държавна измяна, заграбване на обществени средства, присъединяване в проведена незаконна група, финансови измами, корупция и други.

Генерал Брис Олиги Нгема, шеф на президентската армия, бе вдигнат през днешния ден на ръце и повлечен триумфално от военни, единствено няколко часа след държавния прелом. На фрагменти, излъчени от държавната телевизия, се вижда по какъв начин стотици военни скандират " Олиги президент! ".

Група висши военни в Габон обявиха рано тази заран, че са взели властта, малко откакто централната изборна комисия в централноафриканската страна разгласи, че президентът Али Бонго печели трети мандат. Военните споделиха в ефира на телевизионния канал " Габон 24 ", че приказват от името на габонските сили за сигурност и защита. Те обявиха, че резултатите от изборите са анулирани, всички граници са затворени до второ разпореждане и държавните институции са разпуснати.  

Отстраненият президент Бонго разгласява видеообръщение, в което прикани за интернационална поддръжка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР