В Европейската нощ на театрите и в началото на XIV

...
В Европейската нощ на театрите и в началото на XIV
Коментари Харесай

Свръхчовек с премиера във Варненския театър

В Европейската нощ на театрите и при започване на XIV Коледни театрални седмици Драматичният спектакъл " Стоян Бъчваров " във Варна сервира втората премиера в 103-тия си креативен сезон. Продукцията " Свръхчовек ", която ще има предпремиера на 17 ноември и премиера на 18-и, е колаборация с създатели от районен съд Македония и е построена по музиката на " Пролетно свещенодействие " от Игор Стравински и философията на Фридрих Ницше за Свръхчовека. Постановъчният екип от районен съд Македония и варненските актьори приготвят в автентичен театрален синтез актуален микс от танц, лиричен спектакъл и пърформанс.
" Позоваваме се върху философията на Ницше за Свръхчовека, с цел да я интерпретираме в паралел с грандиозната и авангардна за своето време музика на " Пролетно свещенодействие " от Игор Стравински. В нашия Ритуален спектакъл по текста на Сашо Димоски правим 12 ритуала, в които телата жертват сенките и душите си, с цел да стигнат до Свръхчовека като самобитна терапия на актуалната цивилизация. Днес IT-революцията с бързото развиване на цифровите технологии, изкуственият разсъдък, комплексната цифровизация и автоматизация, както и консуматорските настройки на актуалното общество задушават индивида и изместват главната му същина - устрема към духовно рационализиране. Идеята за Свръхчовека последователно умира. По тази изключително настояща тематика нашето зрелище предлага решения, които са изведени като абстракция посредством музиката, хореографията, визията и средствата на други изкуства ", изяснява режисьорът Васил Зафирчев.
Хореографията е на Олга Панго, взела участие към този момент в няколко плана на Варненската опера, сценограф е Филип Коруновски, костюмограф - Раде Василев, превод - Таня Попова. Ролите в " Свръхчовек " са систематизирани като Тела и Сенки. Ролите на Тела извършват Стоян Радев, Недялко Стефанов, Станислав Кондов, Константин Соколов, Николай Кенаров, Роберт Ваханян и Нейчо Петров. В функциите на Сенки се превъплъщават Веселина Михалкова, Христина Джурова, Гергана Арнаудова, Юлияна Чернева, Биляна Стоева, Милена Кънева, Габриела Боева и Сияна Начева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР