В Европа не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така

...
В Европа не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така
Коментари Харесай

Водещ европейски вирусолог: Карантината няма да приключи за 2-3 седмици. Нуждаем се от план Б!

„ В Европа не сме изключително готови. Въпреки че започнахме по този начин да се каже от „ пол позишън “. Имахме доста време да се подготвим, знаехме доста добре какво ще се случи, разполагахме с проби за новия вирус. Но не използвахме това време. Не считам, че всичко ще завърши за 2-3 седмици. Оттук и казусът с актуалната карантина. Всъщност, това не е карантина, това са ограничения за обществена отдалеченост “. Това съобщи в ефира на bTV един от водещите европейски вирусолози и експерти по микробиология Александър Кекуле, който е и шеф на Института по микробиология на университета в Хале.  

„ Психологически е доста мъчно. Предполагам същото е за нашата, и за вашата страна. Едно е да кажем на хората да си стоят у дома и да ги помолим да вършат или да не вършат избрани неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса какъв брой дълго ще продължи това. Нуждаем се от проект Б. А точно: Какво ще вършим след 4 седмици, да вземем за пример, когато болестта към момента няма да е преодоляна, само че ще имаме и различен проблем? Очевидно не можем да стопираме стопанската система и обществения живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола “, споделя Кукеле.

По думите му, в някои европейски страни се пробват да копират китайския модел поради положителния образец, само че съгласно него е добре да се потърсят нови, устойчиви решения.

„ Всички видяха, че в Ухан и в другите елементи на Китай подхванатите антиепидемиологични ограничения бяха доста сполучливи. Но не би трябвало да забравяме, че ние сме демократични страни с демократични държавни управления. В Европа нещата стоят друго. Така че в действителност бих предложил не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения “, споделя шефът на Института по микробиология на университета в Хале.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР