В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% заради

...
В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% заради
Коментари Харесай

Анталия ще нахрани Европа

В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% поради енергийната рецесия. Сега европейските вериги супермаркети търсят турски производители. Анталия е подготвена да помогне, с цел да усили притока на задгранична валута, оповестява „ Миллиет “, съобщи БГНЕС.

Енергийната рецесия в Европа засегна оранжерийното произвеждане с съвсем 40%. Много европейски вериги супермаркети и снабдители договарят с турските си сътрудници в Анталия, с цел да покрият дефицита. Заради енергийната рецесия в Европа, провокирана от съветското ембарго върху природния газ, тази година засаждането на оранжерийни растения е намаляло с 30-40%. Много европейски вериги супермаркети и снабдители започнаха да договарят и да подписват контракти с производители от Анталия, с цел да задоволят потребностите, които ще зародят заради този индустриален дефицит.

Сключват се контракти

Ръководителят на Асоциацията на експортьорите от Западното Средиземноморие Умит Мирза Чавушоглу, като се базира на обстоятелството, че Европа е изпаднала в сериозна енергийна рецесия, означи: „ Според нашите оценки и настоящите договаряния производството е намаляло с 30-40 % “.

В тази връзка Европа незабавно стартира да търси и Турция се оказа най-важната страна от тази позиция, акцентира Умит Мирза Чавушоглу. „ От няколко месеца насам се водят доста съществени договаряния “, продължи ръководителят на асоциацията. „ Преди всичко огромните вериги за търговия на дребно търсят снабдители в Анталия и покрайнините ѝ. Нашата цел е да увеличим притока на задгранична валута в страната, като произвеждаме допустимо най-вече и изнасяме повече “.

Очакванията са високи

Сред производителите от Средиземноморския и Егейския район доминира упованието, че в изискванията на енергийна рецесия в Европа Турция ще задоволи търсенето на храни и ще обезпечи тяхното произвеждане. Представителите на комерсиалните мрежи, които се интересуват по-специално от доматите, се свързват непосредствено с турските производители, споделя Дуйгу Озкартал, общоприет секретар на Турския съюз на вложителите и производителите на оранжерийна продукция. „ Те желаят да сключат търговски съглашения по модела предплатено заплащане и гаранция за покупка. Има даже такива, които желаят да реалокират оранжерийното произвеждане в Турция “, отбелязва генералният секретар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР