В еврейският град Гедера се води все по-ожесточена битка между

...
В еврейският град Гедера се води все по-ожесточена битка между
Коментари Харесай

City Market - веригата супермаркети, която скара ортодоксалните и светските евреи

В еврейският град Гедера се води все по-ожесточена борба сред православни и всемирски поданици за отварянето на магазини на Шабат. В реалност този град съставлява микрокосмос от по-широкото напрежение в Израел, пише израелският ежедневник.

Кръстен на първата и единствена жена министър-председател на Израел, новият квартал Голда Меир в Гедера не е особено предопределен за ортодоксални евреи. Всъщност множеството от хилядата фамилии, които са се преместили през последните няколко години, са всемирски.

И въпреки всичко, както стана ясно от продължаващия спор по отношение на налагането на Шабат, да бъдеш част от болшинството не значи безусловно гласът ти да бъде чут.

Противоречието, което раздира един от най-старите градове на Израел, ситуиран на към 40 минути южно от Тел Авив, в доста връзки е версия в дребен мащаб на борбата, която разделя цялата нация в наши дни.

От една страна, имате определен водач, правилен на религиозни гласоподаватели, които съставляват релативно дребен дял от популацията и желаят да наложат своя метод на живот на другите. Един от различен, имате доста по-голяма популация от недоволни жители, които се усещат все по-загрижени и уплашени от загубата на главните си свободи заради това мощно религиозно малцинство.

Спорът, който опълчва жителите на този задремал град, е провокиран от City Market - верига супермаркети с близо 70 клона, множеството от които са отворени на Шабат. Това е един от първите бизнеси, отворили магазин в квартал Голда Меир, когато строителството му беше приключено преди няколко години.
 Турският предприемач, който накара американците да се влюбят в киселото мляко
Турският предприемач, който накара американците да се влюбят в киселото мляко

От село Илич в провинция Ерзинджан до щата Ню Йорк

Веригата отвори два клона там: един, който работеше в Шабат и беше предопределен да обслужва по-голямото, неспазващо възбраните население; и различен, който беше затворен на Шабат и обслужваше религиозното население.

Едва отворили порти, група равини в Гедера се сплотиха и насочиха апел за протест на веригата супермаркети. Религиозните поданици се подчиниха и стопираха да пазарят в клона за съблюдаване на Шабат. След като веригата супермаркети загуби религиозната си клиентела, към този момент нямаше смисъл да стои затворена на Шабат, тъй че също стартира да работи 24/7.

Това още повече разгневи равините, подтиквайки ги към идната стъпка в техния кръстоносен поход против City Market: проведена акция за писане на писма до кмета, целяща затварянето на магазините. Около дузина религиозни поданици на Голда Меир изпратиха писма до Йоел Гамлиел, дълготраен кмет на Гедера, оплаквайки се, че откритото опозоряване на Шабат вреди на религиозния темперамент на квартала.

В едно такова писмо Нив Буксенбаум осъди " разрушителите на юдаизма от Тел Авив ", отбелязвайки, че той и фамилията му са се преместили в Гедера " със съзнанието, че това е религиозна общественост и че юдаизмът процъфтява тук ". Точният източник на това изказване, като се има поради дългогодишната световна известност на града, не е явен.

В отговор на митинга Гамлиел заведе дело против веригата и в края на декември магистратският съд на Реховот подреди клоновете на супермаркетите да бъдат затворени на Шабат. Съдията постанови, че кметът е акредитиран да взема решение дали има специфични учредения за опазване на бизнеса отворен на Шабат. Ако не, той може да го затвори.

City Market не съумя да убеди съдията, че е бил жертва на дискриминационно отношение, защото на други компании в града е разрешено да останат отворени в Шабат. В последна сметка беше контрактувано прекъсването да не влезе в действие незабавно и да стартира едвам при започване на май.

Решението на съда провокира бурна реакция измежду светските поданици на Гедера, доста от които бяха привикнали близкият супермаркет да работи в Шабат за тяхно улеснение.
 Путин приканва европейските евреи да емигрират в Русия
Путин приканва европейските евреи да емигрират в Русия

Антисемитистките настроения са достигнали най-високата си точка, счита съветският президент

В рамките на няколко дни към 1500 от тях подписаха петиция, обвиняваща кмета в религиозна насила и призовавайки го да размишления.

" През последните години се следи нарастване на броя на синагогите, ритуалните бани и религиозните учебни заведения, издигнати в Гедера ", се споделя в него. " Разбираме, че потребностите на религиозното население би трябвало да бъдат почетени, само че няма да се съгласим с офанзива против метода на живот на светското болшинство ".

Затварянето на магазините на Шабат, се споделя в петицията, " съставлява доста нарушаване на правата и полезностите на голям % от популацията тук, чийто глас до момента не е бил чут ".

Петицията, връчена на Гамлиел преди две седмици, беше проведена от локално всеобщо придвижване, наречено Live and Let Live. Членовете му също по този начин пълнят пощенските кутии из града с листовки по въпроса и възнамеряваха да проведат проява в символ на взаимност със City Market на един от основните градски площади. Кметът обаче отхвърли този проект, като отхвърли молбата им за лиценз за събитие.

" Тази година ни предстоят общински избори и се опасявам, че с цел да завоюва повече религиозни гласове, кметът ще даде на религиозните поданици каквото изискат ", споделя Шани Вайсман, чието семейство се реалокира в Голда Меир от кибуц в северен Израел. Водещ деятел в акцията за наново отваряне на клоновете на супермаркетите в Шабат, този високотехнологичен експерт по маркетинг споделя, че в никакъв случай не би се преместила в квартала, в случай че беше рекламиран като набожен.

Съдебното решение, споделя Симона Дар-Лурия, която се преместила в Гедера преди 16 години от по-големия Тел Авив, не е опрощение за занемаряване на потребностите на светското болшинство. " Това, което ме тревожи, е, че Гедера се трансформира в религиозна общественост - не тъй като има възходящ брой религиозни поданици, а тъй като от ден на ден и повече запаси се отклоняват към тях за наша сметка ", споделя 58-годишният художник, който беше един от създателите на Live and Let Live.

Енергия и гняв

Град с близо 30 000 поданици, Гедера е земеделска колония в края на 19 век - едно от първите еврейски селища, основани по време на османското господство. До преди към десетилетие популацията му беше съвсем извънредно светско. Но тогава се настаниха група млади религиозни фамилии. Те бяха част от придвижването Garin Torani, което предизвиква групи от религиозни израелци да се реалокират в всемирски градове за " подсилване на еврейската еднаквост ".

Новото крайнодясно държавно управление на Израел се ангажира да усили разноските за придвижването, чиито членове имат история на провокиране на напрежение, когато се местят в градски региони, изключително тези със смесено еврейско-арабско население.

Това, което стартира като клъстер от 45 православни фамилии, от този момент се разшири до към 200 - и четирима равини, свързани с Garin Torani, проведоха акцията за писане на писма, целяща затварянето на магазините. Известно е, че членовете на Garin Torani имат близки връзки с кмета, който е правоверен евреин.

Няма публични данни за демографското разделяне сред ортодоксални и всемирски евреи, само че задоволително доказателства сочат, че нерелигиозните поданици към момента се радват на доста болшинство. От седемте съществени учебни заведения в града да вземем за пример единствено едно е религиозно. А на последните общи избори, извършени на 1 ноември, другите религиозни партии завоюваха по-малко от 25 % от гласовете в града.

Собственикът на City Market Йоси Шварц споделя, че не е могъл да си показа борбата, пред която ще се изправи, когато за първи път отворил клоновете си в града. " В последна сметка това е Гедера - не Бней Брак ", споделя той, имайки поради огромния ултраортодоксален град покрай Тел Авив.

Но и не е очаквал жителите на квартала да реагират с такава гняв на правосъдното решение. Виждайки тяхната сила, споделя той, имам вяра, че могат да съумеят да притиснат кмета да обърне курса. " Знам, че той е набожен, тъй че въпросът тук е дали ще направи това, което е положително за него или това, което е положително за неговия електорат ", споделя Шварц.

Решението да затвори супермаркета в Шабат, не е първият път, когато Гамлиел излиза против светското болшинство. Единственото младежко придвижване в града, което има личен клуб, е православното младежко придвижване. 

Гамлиел, който е на поста от 2008 година, има дълбоки връзки с партията Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху. Сестра му, Гила Гамлиел, служи като министър на разузнаването в актуалното държавно управление и е заемала разнообразни постове в кабинета в предходни държавни управления.

Когато кметът неотдавна съобщи в своя отбрана, че Голда Меир е квартал с " набожен темперамент ", Вайсман споделя, че се е почувствала като жертва на машинация. " Това сигурно не беше това, което ни споделиха, когато се преместихме тук ", споделя тя. " Когато чух това, за първи път започнах да си мисля, че може би би трябвало да напуснем това място. "

Дар-Лурия обаче споделя, че възнамерява да продължи да се бори. " Защо да си потеглям? ", пита тя. " Харесваме качеството на живот тук и всичко, което желаеме, е да ни бъде разрешено да живеем както решим. "

Потърсени за коментар, от кметството излезли със следното известие: " Нашият общински съвет работи съгласно закона и ще извърши напълно правосъдната присъда. Супермаркетът се намира в средата на жилищен квартал. Жители, живеещи наоколо, се оплакаха, че работи нелегално и че това ги смущава. Съветът е сензитивен към техните потребности и работи за възстановяване на качеството на живот в квартала. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР