В ЕС ще бъдат забранени някои приложения с изкуствен интелект

...
В ЕС ще бъдат забранени някои приложения с изкуствен интелект
Коментари Харесай

Кои приложения с изкуствен интелект ще бъдат забранени в ЕС

В Европейски Съюз ще бъдат неразрешени някои приложения с изкуствен интелект (ИИ), застрашаващи правата на жителите. Сред тях са системи за биометрична категоризация, учредени на прочувствени реакции, и нецеленасочено добиване на лицеви изображения от интернет или от записи от видеонаблюдение за основаване на бази данни за различаване на лица.

Ще бъдат неразрешени също системите за различаване на страсти на работното място и в учебните заведения, за обществено оценяване, прогнозиране на закононарушение (въз основа на профилиране или оценка на техните характеристики), както и ИИ, манипулиращ човешкото държание или употребяващ уязвимостта на хората. С сходни системи се опитва от няколко години в комунистически Китай.

Това се съдържа в утвърждения през днешния ден от Европейския парламент Законодателен акт за ИИ. Той бе контрактуван сред Екологичен потенциал и страните членки (Съвета) през декември 2023 година Целта му е да пази главните права, демокрацията, правилата на правовата страна и екологичната резистентност от високорисков ИИ, като в същото време предизвиква нововъведенията. Регламентът открива отговорности за ИИ въз основа на евентуалните опасности и степента на влияние.
Изключения в правоприлагането
Използването на системи за биометрична идентификация от правоприлагащите органи е неразрешено по принцип, с изключение на в изчерпателно изброени и в детайли избрани обстановки. В действително време те могат да бъдат употребявани единствено в случай че са спазени строги гаранции, да вземем за пример в случай че те са строго лимитирани във времето и географския обсег и подлежат на особено авансово правосъдно или административно позволение.

Системите могат да се употребяват за целеустремено търсене на изчезнало лице или попречване на терористично нахлуване. Употребата им постфактум се смята за случай на потребление на високорискови системи с ИИ, който изисква правосъдно позволение по отношение на закононарушение.
Задължения за високорисковите системи
Те са планувани заради забележителните им евентуални вреди за здравето, сигурността, главните права, околната среда, демокрацията и правилата на правовата страна. Примерите за високорискови приложения на ИИ включват сериозна инфраструктура, обучение и професионално образование, претовареност, съществени частни и обществени услуги (например опазване на здравето и банково дело), избрани системи в региона на правоприлагането, миграцията и ръководството на границите, правораздаването и демократичните процеси (оказване на въздействие върху изборите). Подобни системи би трябвало да правят оценка и понижават рисковете, да поддържат регистри за използването, да бъдат транспарантни и точни и да подсигуряват човешки контрол. Трябва да се подсигурява правото на жителите за подаване на тъжби поради системи с ИИ и за приемане на пояснения за решения, основани на високорискови системи, които оказват доста влияние върху техните права.
Изисквания за бистрота
Системите за ИИ с общо предопределение и моделите, на които те се основават, следва да дават отговор на избрани условия за бистрота, да вземем за пример съблюдаване на законодателството на Европейски Съюз в региона на авторското право и издание на в детайли резюме на наличието, употребявано за образование на модела. Моделите на по-мощните системи за ИИ с общо предопределение, които биха могли да породят систематични опасности, ще бъдат подложени на спомагателни условия, в това число осъществяване на оценка на модела, оценяване и ограничение на систематичните опасности и докладване за произшествия.

Освен това изкуствените или манипулираните изображения и аудио- или видеосъдържание (дълбинни имитации, или deep fakes) би трябвало да бъдат ясно обозначени като такива.
Следващи стъпки
Очаква се регламентът да бъде дефинитивно признат преди края на законодателния мандат посредством така наречен процедура на корекция. Законът също би трябвало да бъде публично признат и от Съвета. Той ще влезе в действие 20 дни след публикуването му в Официален вестник и ще бъде изцяло използван 24 месеца след влизането му в действие.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР