В ЕС бе въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на

...
В ЕС бе въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на
Коментари Харесай

Газохранилището в Чирен пълно на близо 98%

В Европейски Съюз бе въведено обвързване хранилищата да бъдат запълнени на 90% от размера им не по-късно от 1 ноември

Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са цялостни приблизително на 99,55% към 5 ноември, демонстрират последните данни на профилираната платформа " Агригейтед газ сторидж инвентори " (Aggregated Gas Storage Inventory - AGSI). Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 97,66%. Според данни на " Юръпиън газ аналитикс " (European Gas Analytics) в Европа 66,70 от природния газ е LNG (втечнен естествен газ), споделя Българска телеграфна агенция. 

В Европейски Съюз най-запълнени все още са хранилищата в Германия, Испания и Франция. Специализираната платформа регистрира запълненост от 100,03% на немските уреди. В Испания газохранилищата също са напълно запълнени - на 100,36%, до момента в който във Франция запълняемостта е 99,88%. Според асоциацията на операторите на газохранилища в Германия (INES) 100-процентовата запълненост регистрира потенциала на оборудванията при референтни условия. Ако газът се охлади, размерът му понижава и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100 %. 

По-рано този месец " Файненшъл таймс " заяви, че цялостните газохранилища подтикват европейските енергийни компании да насочат непотребните количества към газохранилища в Украйна преди настъпването на зимните месеци и обвързваното с тях пиково търсене.

Съгласно европейския правилник по отношение на ограниченията за гарантиране на сигурността на доставките на газ за гарантиране на енергийната сигурност на страните от Европейския съюз бе въведено обвързване хранилищата да бъдат запълнени на 90 на 100 от размера им не по-късно от 1 ноември през актуалната година./BTV
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР