В ерата на технологиите и всевъзможните технически устройства, не е

...
В ерата на технологиите и всевъзможните технически устройства, не е
Коментари Харесай

Знаци, че детето ви е пристрастено към таблет и телефон

В ерата на технологиите и всевъзможните механически устройства, не е изненадващо да забележим по какъв начин децата от напълно ранна възраст, даже едвам проходили, към този момент ловко боравят с тях.

Разбираема е тази наклонност, изключително като имаме поради, че самите ние, възрастните, мъчно отделяме взор от екраните на телефоните и таблетите си. Какво остава за дребните деца, които още по-лесно се притеглят от устройства поради опростената им навигация и голям брой увлекателни игри.

Макар да сме приели за естествена част от всекидневието децата да прекарват известно време пред екраните, би трябвало да се има поради, че е допустимо елементарно да развият взаимозависимост към тях. И това е доста сериозна заплаха за физическото и менталното им здраве. Много педиатри и откриватели се вълнуват от тази наклонност и вършат изследвания по какъв начин въздейства сходна взаимозависимост на подрастващите.

Възможно е да докара до доста тежки последствия като затлъстяване, утежняване на зрението, обществена изолираност, даже настъпателност. За да предприемете ограничения, преди тези последици да са станали действителност и във вашия случай, следете за признаците на тази взаимозависимост у децата.

Ето кои са най-често срещаните:

Не демонстрира интерес към нищо, което не е обвързвано с технологии. Не желае да играе физически или настолни игри, да кара колело или да излиза на открито да се забавлява с други деца. Не приказва за нищо друго, с изключение на за технологии, виртуални игри и приложения.

Не демонстрира интерес към други диалози на разнообразни от тези тематики и е мъчно да го мотивирате да обсъдите други въпроси. Започва да приказва по-оживено само, когато го разпитвате за игрите, с които се забавлява на телефона или таблета.

Разстройва се или се ядосва, когато не може да играе с устройството. Става нападателен, когато му кажете да спре да играе и че е време за обяд или вечеря да вземем за пример. Ако вашето дете е раздразнително или нервно, когато е отделено от електронно устройство, само че се успокоява, щом застане пред екрана, това е сериозен признак на взаимозависимост. Мозъкът им има потребност от прилив на допамин, който се получава, когато се занимават с електронни устройства.

По-често се аргументират и заемат защитна позиция за използването на устройства. Когато вземете устройството на детето, обикновено е то да стачкува за малко и да се опита да ви убеди да му го дадете още веднъж. Но когато приказваме за взаимозависимост, тази реакция ще бъде доста по-ожесточена, съпроводена даже с повишение на тона, плач или закани.

Криене на устройства и послъгване за времето, прекарано пред екрана. Стигнете ли до стадий, в който детето постоянно укрива таблета или телефона, лъже ви за времето, което е прекарало в игри на устройството, ситуацията е съществено и би трябвало да вземете ограничения да ограничите използването.

Ако това е единственото занятие, което носи наслада на детето и нищо друго не може да го развълнува, е очевиден знак, че е развило взаимозависимост към устройствата./az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР