В ЕМА се разглежда набор от продукти за лечение на

...
В ЕМА се разглежда набор от продукти за лечение на
Коментари Харесай

EMA: България ще бъде ударена по-тежко от следващата КОВИД вълна

В ЕМА се преглежда набор от артикули за лекуване на Ковид-19. Разглеждат се и четири ваксини. Очакваме да бъде подадено заявление за така наречен Т-клетъчна ваксина. Все още не са постъпили документи за оценка за прибавянето на бустерна доза на нито една от позволените ваксини. Работи се в посока третата доза да е допустима за имунокомпрометирани пациенти, за такива със слаб имунитет, за хора със съпътстващи болести. Ако имаме решение, то ще бъде взето през септември.

Това сподели пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите ( ЕМА ).

" Вирусът можем да преборим с общи старания, едно от тях е имунизирането. Четвърта вълна има и тя се развива с бързи темпове в страните от Западна Европа. Нещата не се случват съгласно упованията ни, би трябвало да сме деликатни и да имаме тласъци за тези, които са били по този начин положителни да бъдат виновни и да се имунизират ", безапелационен бе проф. Гетов. 

По думите му главната позитивна страна на имунизацията е, че предпазва 100% от тежко превозване на инфекцията. 

" С появяването на нови разновидности на вируса успеваемостта на имунизацията спада. Това е и една от аргументите фирмите да се концентрират върху създаването на трета доза ", посочи представителят на България в EMA. 

По данни на проф. Илко Гетов към 40% от българското население е защитено - поради прекарано заболяване или поради имунизиране, и четвъртата вълна ще бъде пропорционална на неимунизираната част от популацията. 

" В западните страни е реализирано към 70% ваксинално покритие, при нас ще бъде с 1/3 по-тежко. Трябва да имаме поради, че имунитетът, основан с имунизация, е по-траен спрямо този след преболедуване. Преболедувалите предходната година по това време е прекомерно малко евентуално да бъдат предпазени. След 5-6 месеца преболедувалите могат да си създадат ваксиналния курс ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР