В ежегодното издание на анализа на работната сила, България представя

...
В ежегодното издание на анализа на работната сила, България представя
Коментари Харесай

Пазарът на труда в България: Тенденции, заетост и безработица

В годишното издание на разбора на работната мощ, България показва основните си индикатори за 2023 година, отразяващи динамичността на пазара на труда в страната в сходство с Регламент /ЕС/ 2019/1700 на Европейския парламент и Съвета. Този документ задава общата рамка за събиране на данни за статистика на работната мощ във всички държави-членки на Европейски Съюз, като цели подобряването на съпоставимостта и надеждността на информацията , оповестиха от Национален статистически институт.

През 2023 година безработните лица в България се правят оценка на 132.4 хиляди, като мъжете съставляват 54.1% от тях, а дамите – 45.9%. Спрямо миналата година, коефициентът на безработица е повишен с 0.2 процентни пункта, достигайки 4.3%, като разликата в безработицата сред половете остава минимална – 4.4% за мъжете против 4.2% за дамите.

Анализът по учебен симптом демонстрира, че 14.4% от безработните имат висше обучение, до момента в който максимален дял /53.8%/ имат приблизително обучение, което акцентира продължаващите провокации пред висшеобразованите лица на пазара на труда.

Заетите лица в страната през тази година възлизат на 2 931.9 хиляди, с леко преобладаване на мъжете /53.0%/ над дамите /47.0%/. Въпреки вариации в другите браншове, максимален дял от заетостта се регистрира в бранша на услугите /64.8%/, последван от промишлеността /29.6%/ и селското стопанство /5.7%/.

Важен аспект на разбора е фокусът върху възрастовите групи и продължителността на безработицата . Коефициентът на безработица измежду младежите /15-29 години/ се поддържа на високо равнище от 8.0%, а дълготрайно безработните лица съставляват 52.3% от общия брой на безработните, което акцентира нуждата от целенасочени ограничения за възстановяване на тяхната трудова интеграция.

През 2023 година стопански дейните лица на възраст сред 15 и 64 години възлизат на 2 951.4 хиляди, което съставлява 73.9% от популацията в тази възрастова група . В съпоставяне с миналата година, се следи леко нарастване на икономическата интензивност с 0.2 процентни пункта. В същото време, коефициентът на икономическа неактивност измежду лицата на възраст 15-64 години е 26.1%, като дамите са по-представени измежду стопански неактивните.

Резултатите от наблюдението на работната мощ през 2023 година акцентират продължаващите провокации на пазара на труда в България , в това число високата продължителна безработица и неравенствата по пол и обучение. Настоящият разбор акцентира значимостта на създаването и използването на целенасочени политики за възстановяване на заетостта и интеграцията на работната мощ, изключително измежду уязвимите групи в обществото.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР