В ефира на Ваня Григорова, икономически съветник на президента на

...
В ефира на Ваня Григорова, икономически съветник на президента на
Коментари Харесай

Подготвят се стачни действия на служителите на НОИ

В ефира на Ваня Григорова, стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа “, осведоми, че се приготвят протестни дейности на чиновниците на Националния застрахователен институт (НОИ). По нейните думи те са отнесли всички политически произволи, на които сме станали очевидци в последните две години:

“Преизчислявания, добавки, включване на въпросните добавки в пенсиите. Тези хора не бяха обезщетени по никакъв метод за двугодишните старания и за нарастването на инфлацията, заради което най-вероятно ще стигнем до ефикасни протестни дейности. В момента върви процедурата за оповестяване на ефикасна стачка. "

Тя разяснява също и тематиката за нарастването на пенсиите и размерът на майчинството:

“Пари има, има обаче и ръководещи, които не желаят да ги вземат от там, където ги има. Това, което се вижда от Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване е общоприетото нарастване на пенсиите, което се случва всяка година от 1 юли. "

Според нея това е общоприетоо и се прави по силата на Кодекса за обществено обезпечаване. Нямаме нищо изключително. Имаме обаче опазване на минималния размер на компенсацията за безработица на равнищата от преди няколко години – 18 лв. дневно. Това значи 360 лв. за безработно лице, което е работило, само че заради някаква причина не получава цялостния размер на компенсацията, което му се поставя.

“Другото, което не се осъвременява, е размерът на майчинството, то остава на равнища от 780 лв., а минималната работна заплата към този момент е 710 лв. “, споделя още Григорова и акцентира, че “пари има и тези пари биха могли да усилят приходите на Национален осигурителен институт, в случай че се усилят минималните осигурителни приходи, които от години са замразени заради протеста на работодателите и замразяването на оптималния застрахователен приход “.

“Правителството абдикира от задължението си да обезпечи доходи, с цел да изплаща съответни пенсии, по тази причина няма по какъв начин да проявим схващане “, твърди тя и осведоми, че тези неща ще бъдат изказани и на Националния съвет за тристранно съдействие, който ще се състои идната седмица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР