В едно хипотетично бъдеще, в което автономни автомобили ще се

...
В едно хипотетично бъдеще, в което автономни автомобили ще се
Коментари Харесай

Светофарите може да имат четвърти цвят ззаради самоуправляващите се автомобили

В едно хипотетично бъдеще, в което самостоятелни коли ще се движат по натоварените пътища, светофарите може да имат четвърти цвят, прибавен в интерес на самоуправляващите се коли.

Изследователи от Държавния университет на Северна Каролина оферират спомагателен бял светофар, който да алармира на водачите, че самостоятелните транспортни средства (АПС) мъдро ръководят идното секване. Смята се, че по този метод могат да се понижат както равнищата на тапите, по този начин и общият разход на гориво, предаде " ScienceAlert ", представени от БГНЕС.

Автомобилите и камионите, които се ръководят независимо, няма да имат потребност да " гледат " към белия светофар, тъй като ще споделят с него по безжичен път. Той обаче ще служи като знак за водачите и пасажерите, че би трябвало да наблюдават самоуправляващите се транспортни средства, преминаващи през кръстовището.

 

" Червената светлина към момента ще значи " стоп ". Зелените светлини към момента ще значат потегляне. А белите светлини ще подсказват на водачите да следват автомобила пред тях ", споделя строителният инженер Али Хаджбабайе.

" Тази идея, която предлагаме за пътните кръстовища и която назоваваме " бяла фаза ", употребява изчислителната мощност на самостоятелните транспортни средства. "

Ето по какъв начин би работила тя: самостоятелните транспортни средства ще поддържат връзка между тях и със светофарите на кръстовищата, в границите на избран обсег. Това би им разрешило да координират по-ефективно и интелигентно придвижването - да вземем за пример да дават преимущество на сливащите се пътища с повече транспортни средства и да дават препоръки за оптимална скорост.

Всички водачи, които се намират на пътя, ще бъдат осведомени да следват пътя на транспортното средство пред тях посредством бялата светлина: да спрат, в случай че то спре, да продължат, в случай че то продължи. След като броят на самостоятелните транспортни средства на кръстовището спадне под избран предел, светофарите ще се върнат към естествения вид с алено, жълто и зелено.

В симулирани модели беше потвърдено, че автоматизираните транспортни средства сами по себе си усъвършенстват потока на придвижване, а още повече, когато се вкара бялата фаза - което по-късно има позитивен резултат върху намаляването на разхода на гориво. Колкото по-висок е процентът на АПС на обещано кръстовище, толкоз по-бързо се движи трафикът, като са вероятни усъвършенствания от към 40 до 99 % във връзка с общото понижаване на закъснението.

" Предоставянето на част от ръководството на пътния поток на АПС е относително нова концепция, наречена мобилна парадигма за ръководство ", споделя Хаджбабайе. " Тя може да бъде употребена за съгласуване на трафика при всеки сюжет. "

" Но считаме, че е значимо да се включи концепцията за бялата светлина на кръстовищата, тъй като тя осведоми човешките водачи какво се случва, тъй че те да знаят какво би трябвало да вършат, когато наближават кръстовището. "

Изследователите означават, че откакто броят на самостоятелните транспортни средства на обещано кръстовище надвиши 30 %, подобренията стават по-значителни. При 70 % от колите в придвижването, кръстовището може да работи най-вече като изцяло автоматизиран режим на бяла фаза.

Модернизирането на всяко кръстовище, несъмнено, ще отнеме време и пари, само че откривателите считат, че някои аспекти на концепцията за бяла фаза могат да бъдат осъществени относително елементарно. Следващата стъпка напред биха могли да бъдат тестовите тествания в избрани региони.

" В пристанищата се следи огромен трафик на търговски транспортни средства, за които трафикът е изключително значим ", споделя Хаджбабайе. " Изглежда, че комерсиалните транспортни средства имат по-високи равнища на приемане на самостоятелни транспортни средства, тъй че би могло да има опция за използване на пилотен план в тази среда, който може да бъде от изгода за пристанищния трафик и комерсиалния превоз. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР