В една знакова стъпка към подкрепа на българските таланти в

...
В една знакова стъпка към подкрепа на българските таланти в
Коментари Харесай

Нова стипендиантска програма на INSAIT трансформира технологичното образование в България

В една знакова стъпка към поддръжка на българските гении в региона на математиката и информатиката, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ , разгласи старта на новаторската стипендиантска стратегия EXPLORER . Програмата си слага амбициозната цел да развие идващото потомство софтуерни водачи на българска земя и да интегрира най-хубавите международни практики във висшето обучение у нас.

Обявлението бе направено в Министерски съвет от водещи фигури на научната и просветителната сцена, измежду които министър председателят акад. Николай Денков и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Програмата EXPLORER дава стипендии от 2000 лв. на месец , които ще разрешат на студентите да се концентрират напълно върху образованието си, до момента в който работят по планове в области като машинно образование, компютърно зрение и роботика.

Финансирането на програмата идва от дарения на водещи софтуерни компании и фондации, измежду които SiteGround, Amazon Web Services, Man Group и Фондацията Лъчезар Цоцорков, като общият импорт надвишава 1 млн. лв.. Това акцентира разбирането на бизнеса за нуждата от качествено развиване на експерти в областта на високите технологии.

Програмата е първата по рода си в България и Източна Европа и съчетава четиригодишно образование по информатика във Факултета по математика и информатика на Софийския университет с присъединяване в проучвателен планове на международно равнище в INSAIT. Освен стипендии, програмата планува платени летни проучвателен и инженерни стажове , които да подкрепят практическото приложение на научените познания.

„ Това е исторически миг за българското висше обучение и просвета. „ EXPLORER отваря пътя за нашите млади гении да се развиват и осъществят в България, подкрепени от най-хубавите благоприятни условия за образование и научни проучвания “ , съобщи министър председателят акад. Денков

За повече информация по отношение на програмата и процеса по кандидатстване , можете да видите.

С тази стратегия INSAIT и неговите сътрудници се надяват освен да задържат българските гении в страната, само че и да слагат основите на ново и новаторско бъдеще за софтуерното обучение и развиване в района.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР