В една фабрика се повредила важна производствена машина. Майсторите от

...
В една фабрика се повредила важна производствена машина. Майсторите от
Коментари Харесай

Притча за цената на знанието

В една фабрика се развалила значима индустриална машина. Майсторите от предприятието не съумели да се оправят с повредата и притежателят почнал да търси експерт, който да я поправи. Дошли най-известните инженери от цялата страна, само че никой не съумял да се оправи с казуса. Един ден се появил човек, който отсякъл:

- Аз ще отстраня повредата.

Бизнесменът се усъмнил в самоувереността на непознатия, само че решил да му разреши най-малко да опита. Майсторът отишъл да машината и постепенно и методично почнал да преглежда другите й елементи, да я почуква и деликатно да се заслушва в звуците от " диагностиката " му. Не след дълго той се навел до една от частите на машината и блъснал на тъкмо несъмнено място с елементарния чук, който носел със себе си. Машината незабавно проработила. Фабрикантът бил извънредно благополучен от бързото разрешаване на казуса, благодарил на майстора и го попитал какъв брой ще коства осъщественото.

- 10 000 $ - отсякъл майсторът.
- Но това е ужасно доста за 10 минути работа и един удар с елементарен чук! – възмутил се притежателят на фабриката.
- Сметката е елементарна. 1 $ коства диагностиката, която направих за 10 минути. А, 9999 $ е цената на знанието къде тъкмо да ударя с чука.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР