В един момент не знаехме кое е по-зрелищно - задържането

...
В един момент не знаехме кое е по-зрелищно - задържането
Коментари Харесай

Полит анализатори за Аферата Борисов, трусовете в коалицията и защо си трае Радев

В един миг не знаехме кое е по-зрелищно - задържането или освобождението на Бойко Борисов. Не може това нещо да не стъписва. Чисто институционално имаше проблеми и в Министерство на вътрешните работи, и в прокуратурата. Това съобщи Боряна Димитрова в ефира на Българска национална телевизия.

„ И това на фона на една извънредно тежка геополитическа обстановка. Изведнъж ние имаме някаква вътрешна война. Борбата с корупцията е доста значима и тя не би трябвало по този начин да се компрометира “, добави тя.

От своя страна Татяна Буруджиева съобщи, че съгласно нея най-логично в този момент става, че е безусловно невероятно, в случай че в някаква обстановка се наложи, държавно управление на малцинството, това е изцяло отрязано.

„ Публичното аутодав, общественото наказване на нарушителя, при което хората би трябвало да вървят и да хвърлят камъни, накараха хората да се усещат като участници в този обред. А след това се оказаха излъгани, тъй като нямаше обвинявания “, посочи Буруджиева.

Христо Панчугов пък напомни, че към този миг в Народното събрание (НС) няма импортиран нито един от обещаните законопроекти.

„ Виждаме една показна акция, която не свети с подготовка, не свети и с ясна политическа цел. Ние по тази причина нямаме разумно пояснение. Ако задачата е да се упрекна прокуратурата, и Министерство на вътрешните работи не изглеждаше умело. За всички хора в българското общество, за следващ път стана ясна институционалната отпадналост “, разяснява още той.

Димитрова от своя страна даде оценка по какъв начин събитията биха повлияли на електоралните настройки.

„ Когато има такива мощни зрелищни събития, постоянно имаме един % сред 15-20 на 100, които се сплотяват зад съответната партия, институция, като считат, че има някаква интрига. Всеки разчита, че някой ще повярва не неговата версия.

Един от резултатите, които се реализира е възпламеняването на най-верните почитатели - на сегашното ръководство и ГЕРБ. Има едни 50% който са студени симпатизанти.

В уикенда имаше доста политически изявления. Но единствено от „ Продължаваме промяната “ (ПП), останалите мълчаха. Това значи, че доста ясно си дават сметка, че те не могат да кажат не, не могат да не поддържат.

Вече има и едни 30 на 100, които се отхвърлиха от Политическа партия, ще забележим един неприятен сигнал, оттегляне от политическите сили, не прилив в другите. Отказ от предпочитание да се гласоподава. Отново ще чакаме нови обединения “, счита тя.

Буруджиева добави, че огромният проблем на тази коалиция е структурирането на идейни планове, с които да се вършат политики.

„ Освен геополитическата рецесия, ние сме в още няколко други рецесии у нас. Не излиза наяве какво става в опазването на здравето, за енергетиката даже няма да приказвам. Не стана ясно за какво в този момент “, сподели тя.

По думите ѝ ГЕРБ в този момент нямат различен избор с изключение на да тръгнат в дейна съпротива, в случай че до в този момент им предлагаха някаква поддръжка. „ Общественото мнение в този миг беше без настройка за нови избори, тъй като сме в тежки рецесии и ти в този миг да си пробиеш лодката “, сподели още тя.

Според Димитрова пък даже да не се върви към предварителни избори, се върви към едно радикализиране на ГЕРБ.

„ Г-жа Нинова доста поредно си отстоява позицията от първия ден. Ние сме против глобите, не гласоподаваха за оставката на Стефан Янев, изрично са срещу военна помощ за Украйна, до момента в който чухме позиция на Христо Иванов постфактум. Намалява чуваемостта на Демократична България, губи позиция.

Може би министър председателят Кирил Петков е тежко раздразнителен, тъй като би трябвало да одобри поддръжката на ГЕРБ. Може би поради това показва какъв брой е против тях. В политиката няма нищо срамно в това да отстъпиш в някои въпроси, с цел да може да постигнеш по-големите въпроси “, счита тя.

Панчугов добави, че при президента Румен Радев виждаме едно доста необичайно безмълвие по тематиката Украйна, за човек, който прекара годината в коментиране на всевъзможни тематики.

„ Позицията на президента е доста противоположна на тази на държавното управление. Няма по какъв начин да е обединител, тъй като показва една доста друга позиция. Премиерът и държавното управление избраха да бъдат част от пейзажа “, счита той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР