В двора на музея Белведере във Ватикана лежат останките на

...
В двора на музея Белведере във Ватикана лежат останките на
Коментари Харесай

Във Ватикана е погребан слон

В двора на музея Белведере във Ватикана лежат останките на слон. Да, на слон. Начинът, по който е попаднал там съставлява доста забавна страница от историята на папството.

Скелетът е открит през 1962, когато служащи са конфигурирали охлаждащи и отоплителни системи. Слонът е живял през XVI век, когато под името Лъв X папа станал Джовани Медичи. По това време християнски владетели носели дарове на папството, с цел да желаят услуги. Когато папа Лъв X бил определен през 1513, португалският крал Мануел I решил да надмине всичките си противници.

Мануел желал да разшири контрола си върху мореплавателните направления чак до Индия и това застрашавало монопола на египетските търговци. В вяра да притегли папата на своя страна, португалският крал изпратил кортеж с редки дарове във Ватикана – един от даровете бил индийският слон Ханно.

Въпреки че европейците знаели за съществуването на слонове, подобен не е виждан от времената на Римската империя. Мануел I върнал слоновете на европейския континент, като претендирал от васалите си по 10 на година. Част от подаръка били гепард и персийски кон, само че слонът привлякъл най-вече внимание.

Папата се привързал толкоз доста към Ханно, че написал благодарствено писмо на Мануел: „ Гледката на това четирикрако само че доставя най-голямо наслаждение и то се трансформира в предмет на необикновено удивление. “

Слонът умрял единствено две години по-късно и Лъв X бил сломен. Това пробудило възмущение у Католическата черква. Слонът се трансформирал в основа за ранните рецензии на Мартин Лутер и почитателите му.

Днес скелетът на Ханно към момента лежи във ватиканския двор, само че бивните му липсват. Смята се, че те се съхраняват на друго място.

Smithsonian

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР