В дванайсет области в страната са в сила противоепидемични мерки.

...
В дванайсет области в страната са в сила противоепидемични мерки.
Коментари Харесай

Виртуални уроци: Вижте в кои области децата ще учат онлайн

В дванайсет области в страната са в действие противоепидемични ограничения . Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София – област, Смолян, Шумен и Ямбол.

От през днешния ден се прекратява присъственият образователен развой и извънкласните занимания и проведени действия за възпитаници в област Пловдив , както и в две учебни заведения в област Габрово – НУ „ Васил Левски “ в община Габрово и СУ „ Максим Райкович “ в община Дряново. Двете области са в грипна зараза до 5 февруари, оповестиха от Министерството на здравеопазването. В област Пловдив се прекратява присъственият образователен развой в период от 31 януари до 5 февруари в това число. Властите ще вземат решение във вторник дали и в София област учениците да минат на онлайн образование .

От на следващия ден до 5 февруари краткотрайни противоепидемични ограничения се вкарват в областите Ямбол и Велико Търново . От 31 януари до 7 февруари грипна зараза е оповестена и в област Шумен . В Перник грипна зараза е в действие от 31 януари до 9 февруари.

До 31 януари са в действие въведените краткотрайни ограничения против разпространяването на грип и остри респираторни болести в Смолян, Плевен, Варна и Бургас . В София-област епидемията е в действие до 1 февруари, а в област Пазарджик – до 2 февруари.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести за интервала 22-28 януари заболеваемостта от грип и остри респираторни болести (ОРЗ) е най-ниска в София и в област Разград. В София заболеваемостта е 108,1 на 10 хиляди души население, а в област Разград – 92 на 10 хиляди.

Общите краткотрайни ограничения в областите включват прекратяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации. Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градини и учебни заведения се прави прецизен ежедневен филтър, обясниха от здравното министерство.

Присъственият образователен развой се прекратява в четири области, като от 31 януари до 5 февруари в това число - в Пазарджик, Варна и Перник, а в област Пловдив от през днешния ден до 2 февруари учениците ще образоват в електронна среда.

Варна

Към момента в област Варна най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години. Общата заболеваемост се е вдигнала на 246 на 10 хиляди души. През предходната седмица на територията на региона беше оповестена грипна зараза, само че учениците продължиха с присъствено образование. Заболеваемостта преди седмица беше 213,68 на 10 хиляди души население. От здравното министерство осведомиха, че в региона се прекратява и присъственият образователен развой в период от 31 януари до 5 февруари в това число.

Видин

Спокойна е ситуацията във Видинска област по повод заболеваемостта от грип и остри респираторни болести. По последни данни болните в региона са 154 на 10 хиляди поданици. Спрямо предходната седмица има леко понижение.

Враца

Ниска е заболеваемостта от грип и остри респираторни болести в област Враца. Областта е предпоследна по заболеваемост в страната. По последни данни болните са 114 на 10 хиляди поданици. Спрямо предходната седмица нарастването е минимално. В региона има естествен образователен развой, няма огромен % болни деца.

Добрич

Случаите на остри респираторни болести в област Добрич са се покачили спрямо миналата седмица. За интервала от 19 до 25 януари са регистрирани общо 164 случая на заразни болести, от които случаите на грип и остри респираторни болести (ОРЗ) са 141. През миналата седмица случаите са били 147, а 120 са тези с ОРЗ. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за региона е 193 на 10 хиляди души. За съпоставяне - седмица преди този момент тя беше към 166 на 10 хиляди. Въпреки покачването на заболелите, към момента не са достигнати епидемиологичните стойности.

Кюстендил

Седмичната заболеваемост от грип и ОРЗ за последната седмица в Кюстендилска област е 142,92 на 10 хиляди души. В съпоставяне с миналата седмица има спад на заболелите, когато те са били 156,68 на 10 хиляди души. Заболеваемостта в региона е висока, само че ситуацията не е епидемиологична. В обществените мрежи се появиха училищен клипове, които приканват кмета на Кюстендил Огнян Атанасов да разгласи зараза и да разпусне учениците.

Ловеч

Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни болести в Ловешка област през последната седмица спрямо миналата. Данните демонстрират, че заболеваемостта в района за миналата седмица е 185,8 на 10 хиляди население, което е смъкване със седем пункта спрямо миналата седмица, когато е била 192, 44 на 10 хиляди население. Регистрираната заболеваемост е в границите на естествените стойности за сезона.

Пловдив

Повишава се броят на заболелите от грип и остри респираторни болести в Пловдивска област. Към днешна дата общата заболеваемост в региона е 279,7 на 10 хиляди население, а към 26 януари тя беше 269,7. Най-засегнати от грипа остават учениците, попадащи във възрастовата група 5-14 години и възрастните хора над 65 години. Наблюдава се спад в броя на заболелите деца в детските заведения.

Учениците от област Пловдив ще преминат в образование от разстояние в електронна среда от през днешния ден до 2 февруари, с оглед ограничение на разпространяването на епидемията от грип. На територията на област Пловдив има 192 учебни заведения.

Разград

Броят на заболелите от грип и остри респираторни болести в област Разград е под междинното равнище в страната. Към този миг няма учредения за оповестяване на грипна зараза. Данните от последната седмица демонстрират, че заболеваемостта в региона е 91,94 на 10 хиляди души от популацията. Тя е леко повишена от тази за миналата седмица, когато е била 84,90 на 10 000 и по-ниска от междинната за страната, която е 197,20 на 10 хиляди. Регистрираните през последната седмица нови случаи на остри респираторни болести и грип измежду децата са по-малко, а във всички останали групи има покачване.

Русе

В Русенско броят на болните от грип и остри респираторни болести се е повишил леко по отношение на предходния седемдневен интервал, само че епидемиологичните стойности не са достигнати. Данните демонстрират, че заболеваемостта в района е 164,09 на 10 хиляди души, като за предходния седемдневен интервал тя е била 158,41 на 10 хиляди души. До момента са потвърдени 13 позитивни резултата за грипен вирус вид А.

Силистра

По-висока от междинната за страната остава заболеваемостта от остри респираторни болести в Силистренско. В региона записаните случаи са 243 на 10 хиляди население, само че към момента няма предпоставки за оповестяване на грипна зараза. Най-голям е броят на болните във възрастовата група от 0 до 4 години. С над 4% е намалял броят на учениците, заболели от грип и ОРЗ в региона. Най-висок е процентът на заболелите в учебното заведение в с. Зафирово, където отсъстващите са 30%.

София-област

София-област е с най–високи стойности на заболеваемост в страната на 10 хиляди души по данни на Центъра по заразни и паразитни заболявания. 467 на 10 хиляди души е записаната заболеваемост в региона. Регистрирано е повишаване на заболеваемостта във възрастовата група от новородени до 4-годишна възраст, последвана от възрастовата група от 5 до 15 години. Най–слабо е наранена групата до 65 години. Към днешна дата отсъстващите възпитаници от учебните заведения в региона са към 13%, и под 4% от преподавателите. На съвещание на регионалния щаб на следващия ден ще се реши дали учениците ще преминат към неприсъствена форма на образование , каквото е предлагането на РЗИ - София област.

Сливен

В област Сливен  заболяемостта от грип и остри респираторни болести е 188,99 на 10 хиляди души, което е в обсега на предепидемичните стойности. За да се доближат епидемиологични равнища, би трябвало да се трансферира границата от 208,51 на 10 хиляди души. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 до 4 години и 5-14 години. Извършва се мониторинг на отсъстващите възпитаници, само че процентът не е висок. Процентите на отсъстващите възпитаници варира сред 5 и 10, като най-високият регистриран е 15% в едно образователно заведение.

Смолян

В Смолянска област понижават болните от грип и остри респираторни болести, само че региона още е в епидемиологични стойности. За предходната седмица са регистрирани 238 заболели на 10 хиляди души, при към 300 за миналия регистриран интервал. За на следващия ден е планувано съвещание на Областния спешен щаб и се чака да бъде удължена грипната зараза и противоепидемичните ограничения с още седмица.

Стара Загора

Плавно се усилва заболеваемостта от респираторни болести в област Стара Загора. За миналата седмица броят на заболелите е 204,8 на 10 хиляди души, което е доста под праговата стойност, над която се афишира грипна зараза. През предходните седем дни заболеваемостта е била 176 на 10 хиляди души. След изпратени в референтна лаборатория 100 проби има регистрирани най-вече позитивни за грип А (H1N1) (18), за грип А (H3N2) – две позитивни проби, шест за ковид, по три за риновирус и за респираторно-синцитиален вирус, и една за парагрип вид 2. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 – 4 година и от 5 – 14 години. Най-ниска е заболеваемостта във възрастовата група над 65 години.

Търговище

В област Търговище заболеваемостта от грип и остри респираторни болести е под междинната за страната. През последната седмица (22-26 януари) в района заболеваемостта е 168,52 на 10 хиляди души. За интервала 22-28 януари са регистрирани 62 остри респираторни болести и 33 остри заразни болести.

Шумен

Областният действен щаб за битка с грип и остри респираторни болести в Шумен разгласи грипна зараза от 31 януари до 7 февруари. Решението е взето, откакто са регистрирани епидемиологични стойности от 269 на 10 хиляди души. Към момента, след разискване на епидемиологичната обстановка, не са препоръчани ограничения за прекратяване на образователния развой. Грипна почивка в учебните заведения в Шуменско все още няма да се афишира.

Ямбол

Област Ямбол е в грипна зараза от на следващия ден до 5 февруари. Учениците обаче ще продължат да учат присъствено. На входа на учебните заведения ще бъде измервана температурата им и ще носят маски. Заболяемостта от грип е минала епидемиологичния предел за региона от 339 на 10 хиляди души и сега цената е 348.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР