В два последователни дни - 19 и 20 март, Наблюдателната

...
В два последователни дни - 19 и 20 март, Наблюдателната
Коментари Харесай

Представиха романа „Али Безсмъртния“ пред лишените от свобода

В два поредни дни - 19 и 20 март, Наблюдателната комисия към Общински съвет - Бургас, взаимно с Община Бургас, организира културни срещи с лица, изтърпяващи наказване отнемане от независимост в бургаския затвор и затворническите общежития в Дебелт. На място бе показан романът на писателя Александър Урумов - „ Али Безсмъртния “, а самият лирически воин от книгата – жителят от ирански генезис Али Дини, описа за живота си пред лишените от независимост.

Али Дени е изтърпявал три присъди в български затвори. Той показа за многочислените компликации, ужасните неточности, както и за заплахите от другата страна на закона. Преломният миг в живота му идва, когато стартира да чете библията и взема решение да стане християнин, с цел да поеме по нов път. Преобразяването му от един от най-опасните хора за времето си до един мирен и преклонен човек, който е намерил смисъл и цялост в живота си посредством вярата в Бог, бързо стартира да прави усещане на всички към него, включително и на началника на пандиза. В резултат на тази действителна смяна той е препоръчан за предварително условно освобождение.

Вече съвсем 12 години Али Дини е един изцяло ресоциализиран свободен жител, който е щастливо женен с трима синове. Работи неуморно в интерес на най-уязвимите групи от обществото. Всяка седмица посещава бежанските лагери в Любимец, Бусманци, Военна рампа (София) и Харманли, където окуражава изпадналите в неволя.

Представянето на книгата бе възприето доста позитивно от лишените от независимост. Те съумяха да зададат своите въпроси и се оформиха къси полемики.

Примерът на Али въодушевява лишените от независимост да имат вяра в положителното начало и предизвика мнозина да потърсят смисъл в живота на независимост.

Събитието бе придружено с две презентации – за историята на бургаския затвор от неговото учредяване до наши дни и презентация, отдадена на благодетеля Александър Георгиев - Коджакафалията, още веднъж с акцент към положителното начало.

Комисията се срещна с стратегиите, които се осъществят, споделиха се проблематични тематики, дискутираха се благоприятни условия за взаимоотношение.

Председателят на Наблюдателната комисия – общинският консултант Васил Загорчев се ангажира сходни културни мероприятия да се трансфорат в процедура и прояви подготвеност да провежда още такива събития. Загорчев изрече откровеното си впечатлениене единствено от изискванията, нои от това, че за миналата 2023 г.в пандиза са осъществени 14 профилирани стратегии, включващи самостоятелни и групови практики за пандизчиите в разнообразни области– за повишение на личностния капацитет, разнообразни типове действия за предварителна защита, рехабилитация и ресоциализация.



Мариела Кирова – общински консултант и зам.-председател на Постоянната комисия по обществени действия благодарина затворническата администрация за оказаното подпомагане, професионалната организация и представянето на дейностите, осъществявани за или с лишените от независимост.Кирова показа, четоваеважнастъпка към установяването на стабилно и качествено взаимоотношение междуНаблюдателната комисия към Общински съвет – Бургаси администрацията на пандиза в полза на жителите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР