В два последователни дни – на 21 и 22 декември

...
В два последователни дни – на 21 и 22 декември
Коментари Харесай

Ключов етап от Програмата за извеждане от експлоатация на спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“ /снимки/

В два поредни дни – на 21 и 22 декември 2023 година, Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ сполучливо осъществя комплицирана пилотна интервенция за изваждане от бокса на 3-ти блок и превозване на първия от общо 24-те парогенератори* от 440-мегаватовите блокове на атомната централа, които са в развой на извеждане от употреба.
Съоръжението тежи 156 тона и е с дължина 11,5 м и диаметър към 4,5 м. То беше издигнато на 12 м височина и превозено през Реакторна зала, а по-късно – до Машинна зала (МЗ). Операцията беше ръководена от основния технолог на профилирано отделение „ Извеждане от употреба – 1-4 блок “ – Борислав Илиев. Той описа за провокациите при реализирането й: „ Люкът, през който трябваше да премине парогенераторът, е с размери 9х5 метра. Това значи, че поради габаритите на оборудването, то трябваше да бъде извадено под надолнище от към 45 градуса. По тази причина беше значимо от инженерна позиция да се пресметна извънредно точно дължината на сапаните. Това беше направено от екипа на ръководство „ Инженерно обезпечаване “ в профилираното отделение. В бокса на парогенератора има общо три люка, през които следва да извадим останалите 5 парогенератора. Това значи, че част от тях би трябвало да бъдат придвижени в самия бокс, което също е предизвикателство, само че имаме доставено уместно съоръжение и имам вяра, че ще се оправим сполучливо. “
След строга дозиметрична инспекция парогенераторът към този момент е ситуиран на площадка за краткотрайно предпазване в Машинна зала. За употребата на мястото и предпазване в него на 12 броя парогенератори има издадено позволение на Агенцията за нуклеарно контролиране. До края на идната година би трябвало да се освободят напълно боксовете на парогенераторите на 3 и 4 блок. През 2026 година ще стартира фрагментирането на тези уреди. За тези две години следва да бъде построен завод за изсъхнало фрагментиране – план, който ще бъде финансиран от Международен фонд „ Козлодуй “ посредством Европейската банка за възобновяване и развиване.
Дейностите по пренасяне на парогенераторите започнаха от 3-ти блок с две учредения. Първо, там най-рано завърши огромна дезактивация посредством оборудването „ Спайдър “. Второ, съгласно Програмата за извеждане от употреба се възнамерява в бокса на парогенераторите на този блок до 2030 година да бъде основано вместилище за краткотрайно предпазване на голямотонажни контейнери (80 тона). В тях ще бъдат съхранявани фрагментирани детайли от вътрешнокорпусните устройства на реакторите и от самите реактори, като един резервоар ще може да побере до 20 тона отделени при демонтажа материали. Очаква се те да останат там на предпазване в идващите 50 години – до момента в който бъде построено вместилище за надълбоко геоложко погребение или до момента в който интензивностите не спаднат дотолкоз, че да покриват критериите за погребение в Националното вместилище за радиоактивни боклуци.
………………………………………………….
*Парогенера́торът е главен детайл от схемата за генериране на електрическа енергия от атомните централи. Това е топлообменен уред за произвеждане на водна пара с налягане над атмосферното за сметка на топлината на първичния топлоносител, постъпващ от нуклеарния реактор. В 440-мегаватовите блокове на атомната централа за всеки реактор има по 6 парогенератора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР