В духа на Цветница ще ви покажем как се прави

...
В духа на Цветница ще ви покажем как се прави
Коментари Харесай

Как се прави икебана с български цветя?

В духа на Цветница ще ви покажем по какъв начин се прави икебана с български цветя. Какво значение крие японското изкуство и какво символизират цветята, описват Боряна Благоева и операторът Мирослав Милков.

Една лирика с български цветя. Върбата като знак на празника. Лалета и нарциси. Розово, оранжево, лилаво и зелено носят духа на пролетта и събуждането за нов живот.
Мирослава Иванова - занаятчия на икебана: Аз ги избрах тематично, тъй като имаме работилници за Цветница. Лалето е знак на... любовта. И нарцис съм употребила, тъй като той е първото цвете, което е предвестител на пролетта и е знак на бъдещия разцвет.
Мирослава прави икебана от близо 6 години. Kазва, че не е просто изкуство, а философия, която свързва индивида с природата. В икебаната доста значимо е персоналното творчество. Това е и съветът, който дава на своите ученички.
Мирослава Иванова: В икебаната е значимо да покажеш хубостта на цветето и на материала, не е значимо да имаш количество. Михаела - ученичка в класа за икебана на Мирослава Иванова:Като цяло ми харесва това, че има някаква история в икебаната.
Подбора на цветята и клоните, както и тяхната позиция в една икебана, зависят от мястото, за което се прави. Три са главните детайли, които би трябвало да участват в композицията, с цел да се получи хармонията сред индивида и природата.
Мирослава Иванова: Най-високия детайл в композицията, който символизира небето, междинният детайл символизира индивида и третия, на който подчертаваме символизира земята. Той се изобразява с цветето.
Идеята на Мирослава е посредством японското изкуство да вкара природата в дома на повече хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР