В древното село Ет-Тайиба, разположено в долината Мегидо, Израел, археолозите

...
В древното село Ет-Тайиба, разположено в долината Мегидо, Израел, археолозите
Коментари Харесай

Христос, роден от Мария: Откриха надпис отпреди 1500 г. в храм в долината Мегидо

В античното село Ет-Тайиба, ситуирано в долината Мегидо, Израел, археолозите направиха необикновено изобретение - античен надпис с думите „ Христос, роден от Дева Мария “. Самата котловина Мегидо не е нормално място. Смята се за мястото на последната борба сред положителното и злото, която постоянно се назовава Армагедон.

Намереният надпис е гравиран на гръцки език и е открит на входа на постройка от края на V в. сл. Хр. д. във византийския или ранноислямския интервал, пише HeritageDaily.

Д-р Лия ДиСени, откривател в Института по археология към Еврейския университет в Йерусалим, приказва за текста: „ Христос е роден от Мария “. Това дело на богобоязливия и благоверен свещеник Теодосий и окаяния Тома е издигнато от основата. Който влезе, дано се моли за тях “.
 Исус, Армагедон, история, долината Мегидо, надпис, храм, свещеник, християнство, Христос, мозайка, разкопки, изобретение, находка, учени, черква, Йерусалим Вътре откривателите откриха и две стаи с мозаечни подове, украсени със комплицирани геометрични шарки. Снимка: IAA
Теодосий, упоменат в надписа, е емблематична фигура – ​​един от раннохристиянските епископи в района. Той имал религиозна власт над град Бет Шеан, който бил столица на византийската провинция Палестина Секунда.

Според учените надписът е служил като посвещение на Исус, чиято цел е била да отвлече злото око. Интересното е, че сходни надписи са открити на разнообразни места из целия византийски свят.

Вътре откривателите откриха и две стаи с мозаечни подове, украсени със комплицирани геометрични претекстове - доказателство за артистичния гений на времето.

Д-р Уалид Атраш от Израелската работа за антики (IAA) сподели: „ Това е първото доказателство за византийска черква в село Тайиба и добавя други открития, показващи активността на християните, живеещи в района. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР