В древния град Хатуса, Турция, неочаквано откритие хвърли светлина върху

...
В древния град Хатуса, Турция, неочаквано откритие хвърли светлина върху
Коментари Харесай

Учените разгадаха символите в древния тунел Хатуса

В античния град Хатуса, Турция, ненадейно изобретение хвърли светлина върху това кой стои зад построяването на тайнствен тунел. Анадолските писмени знаци, открити в тунела Йеркапи, оферират неповторим взор към миналото на Хетската империя, датиращо от преди повече от 3500 години.

Хатуса, тогавашната оживена столица на Хетската империя, се намира в региона Богазкале на провинция Чорум в северния централен Анадол. Този исторически богат монумент датира от бронзовата ера, към 2000 година пр.н.е. пр. н. е. и е приет за обект на международното завещание на ЮНЕСКО през 1986 година

В тунела Йеркапъ е открита сбирка от 249 признака. Тези знаци, анадолски писмени знаци - антична форма на писане с към 500 неповторими знака - предоставиха значима информация за лицето, отговорно за основаването на тунела.

Йероглифите разкриват името и купата на лицето, което управлява строителството на тунела, пише Arkeonews. Благодарение на напъните на доцент доктор Bülent Genç, член на катедрата по археология в университета Mardin Artuklu, тези знаци бяха сполучливо дешифрирани. Удивителното е, че в началото са били боядисани благодарение на един от типовете багрила за корени.
 тунел, писмени знаци, вход, разкопки, знак, планина, път, пътека, бронзова ера, хетската империя, багра, строителство, име Снимка: АА
И на западния, и на източния вход на тунела откривателите откриха писмени знаци, показващи, че човек на име Аришаду е изиграл забележителна роля в построяването на тунела. Това изобретение е основно разобличаване по отношение на произхода на тунела.

Освен това йероглифите от западната страна на тунела съдържат знаци за „ планината Туталия “ и „ път “. Комбинацията от тези знаци допуска, че тунелът може да е бил издигнат като пътека, водеща към планината Туталия.

Професор Андреас Шахнер, началник на екипа за разкопки, акцентира съществуването на два разнообразни набора от знаци от западната страна на тунела. Той изясни: „ Една група към момента не е изцяло изяснена, само че смисъла на една група е ясно. Те комбинираха знаците на „ планината Туталия “ и „ път “. Ние знаем за планината Туталия от хетските текстове. Планината Туталия има надълбоко значение за хетите, толкоз доста, че няколко царе са получили царските си имена от там. Символът на пътя евентуално предава смисли като „ пътят от Туталия “, „ пътят, водещ към планината Туталия “ или „ пътят, минаващ през планината Туталия “.

Наличието на тези знаци в тунела повдига въпроса дали той фактически може да има връзка с планината Туталия. Това любознание поражда, тъй като, когато се гледа от равнината, Йеркапъ се намира на най-високата точка на Хатуса и може да се види от всички страни, което допуска свещено място.

Според професор Шахнер тези анадолски писмени знаци оферират значими улики за разбирането на хетската ера. Той означи: „ Тези писмени знаци наподобяват като автограф, надпис или израз „ Аз го направих “ на индивида, който е построил този тунел. Нещо повече, те загатват за необятното потребление на анадолските писмени знаци в хетския свят, писмена система, която беше по-разпространено от клинописното писмо. "

Шахнер в допълнение изясни, че анадолските писмени знаци евентуално са били част от всекидневието, което демонстрира тяхната по-широка приложимост спрямо клинописното писмо, което се свързва най-вече с страната. Тези писмени знаци могат да се употребяват за ежедневна връзка, градски навигационни знаци и други цели.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР