В древни времена на Изток наровете се смятали за кралски

...
В древни времена на Изток наровете се смятали за кралски
Коментари Харесай

Напитката на Хипократ - лек за 100 болести

В антични времена на Изток наровете се считали за кралски плод, който лекувал доста заболявания

Но освен пулпата има потребни свойства, а и кората на плода, от която можете да си приготвите неповторима лечебна напитка, написа

Кората от нар от дълго време се употребява за медицински цели. Потиска развиването на патогени, понижава възпалението. Съдържа доста потребни микроелементи, има противопаразитни, противовъзпалителни и антибактериални свойства и се бори с инфекции и вируси.

Рецепта за подготвяне на лек от изсушена кора на нар

На една част сухи кори ще ви трябват 20 елементи вряла вода. Сложете 10 -12 грама в стъклен съд от кората и я залейте с чаша вряла вода. Можете също да ги залеете със студена вода и да оставите да заври на котлона, само че без да кипне. След това покрийте съда с похлупак и оставете да се запарва към половин час, с цел да се утаи кората на дъното. Не изхвърляйте кората от нея, тя ще продължи да отделя потребни субстанции.

Напитката на Хипократ оказва помощ в лекуването на доста здравословни проблеми, само че според от съответното заболяване се ползва характерно.

Как да употребявате отварата при разнообразни болести?

• Чревни разстройства

В такива случаи изпийте към половин чаша прясно приготвена отвара, а останалата част още веднъж покрийте и оставете за последващо запарване. В рамките на 10-15 минути разстройството на червата би трябвало да изчезне. Ако облекчението не настъпи, би трябвало да се консултирате с доктор и да си извършите всички нужни проучвания. Ако тежката диария е съпроводена от тресчица, болежка и други признаци, би трябвало неотложно да извикате кола за спешна помощ.

• Възпалителни процеси на храносмилателната система

Отварата от кората на нар оказва помощ при болести, като стомашни и чревни язви, възпалителни процеси в червата, дисбиоза. Трябва да знаете, че може да се употребява единствено през интервала на ремисия и с позволение на лекуващия доктор, защото може да има противопоказания или съпътстващи патологии, при които използването на отварата може да е неефективна.

Разделете половин чаша (100 мл) от отварата на 4 дози и пийте по 20-25 мл за всяка доза. Не прецеждайте. Пийте отварата през ден и преди хранене - първия път на празен корем, а последния – преди лягане. След това направете седмична отмора и в края й можете да продължите да приемате лечебната запарка.

Докато организирате лекуването, алкохолните питиета са строго неразрешени.

Лечебният развой ще спре растежа на патогенните бактерии в целия храносмилателен тракт и ще отстрани възпалителните процеси. Известно е също, че Хипократ е употребявал такава запарка за лекуване на кожни лезии, одрасквания, леки пострадвания. Навлажнете чиста забрадка с отварата и я приложете върху раната.

Противопоказания за използването на сок и запарка от кори на нар

• гастрит с висока киселинност;

• хемороиди;

• запек.

Полезни свойства на нара и кората

Понижава кръвното налягане – зърната на плодовете леко намаляват налягането при хипертония, а изсушената кора, в случай че се прибавя към чая, успокоява нарасналата тревога, оказва помощ при бодърствуване.

Повишава хемоглобина – при анемични положения приемайте сок от нар по половин чаша, три пъти дневно, 30 минути преди хранене. Приемайте 2-3 месеца.

Възстановява салдото на хормоните – семената на нара оказват помощ при менопауза, мъчителен предменструален синдром, покачват хормоналната интензивност.

Понижава кръвната захар – 60 капки сок, четири пъти на ден преди хранене, доста ще намалят равнищата на кръвната захар.

Дезинфекцира назофаринкса – изплакнете с разводнен сок устата при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Сокът има дезинфекционни свойства и понижава болката.

Премахва радиоактивните изотопи – плодовете на нара са потребни за хора, работещи с радиоактивни субстанции или живеещи в регион с висока радиация.

Прогонва паразитите – узрялата кора съдържа съединения на изопелтиерин, метилизопелтиерин, пелтиерин, които способстват за изхвърлянето на хелминти. За задачата 40-50 г от натрошената кора би трябвало да се упорстват в половин литър хладка вода за към 6 часа. След това оставете да къкри на спокоен огън, до момента в който остане 50% течност. След изстудяване се прецежда и се приема на дребни глътки в продължение на час.

Лекува кожни болести – маска от натрошена, запържена кора в масло или зехтин ще изсуши мазната кожа на лицето, ще помогне при акне и гнойни обриви. Прахът от изсушена кора оказва помощ при изгаряния, нацепвания и одраскване.

Спира диарията – има стягащи свойства, децата могат да одобряват сок, разводнен с вода, а възрастните – една щипка прахуляк от сушени кори, три пъти дневно.

Намалява възпалението – залейте 2 ч.ч. суха кора с чаша гореща вода и оставете да ври половин час на водна баня. След това изцедете добре корите и налейте вода до първичния размер. Приемайте по 50 мл, половин час преди хранене, 2-3 пъти дневно.

Важно е да знаете

Кората на нара съдържа алкалоиди – токсични субстанции. В никакъв случай не би трябвало да превишавате предписаната доза. Възможно е да има странични резултати, като повишение на кръвното налягане, замаяност, понижено зрение, гърчове. Сокът от нар съдържа органични киселини, които унищожават зъбния гланц, тъй че пресният сок би трябвало да се разрежда с вода.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР