В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от

...
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от
Коментари Харесай

Лечебната дилянка е една от най-древните билки

В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се явявала наложителен аксесоар за сватбените облекла на младоженеца. По време на Първата и Втората Световна война била употребена за лекуване на психическо разстройство и нервозен стрес. Известна още с това, че котките са неустоимо привлечени от миризмата, само че дилянката е растение, което заслужава освен котешкото внимание. Оказва се, че тази билка ще ни се притече на помощ като изключително благонадеждно успокоително средство и като сполучлив лек при болки в стомаха. Точно със седативното си деяние е известна, само че това не е всичко.

Като диворастящо растение дилянката е публикувана в цяла Южна и Централна Европа. Може да се откри по сенчести места, покрай вода. Тя е многогодишно тревисто растение от семейство Валерианови. Цъфтежът и се реализира през май, юни и юли, а цветовете й са събрани в многоцветни комплицирани съцветия. Но корените са тези, които заслужават лечебната мощ на валерианата. Тази билка има пай, пълен корен с доста мощна и отличителна миризма.

Състав на етерично масло от валериана:

Валериано-борнеол - вещество, намаляващо напрежението и помагащо при бодърствуване и гърчове
Мравчена киселина (натриев формиат)- употребяваща се сполучливо при разнообразни тумори, настояща изключително добре при рак на яйчниците
Ябълчена киселина- подобряваща тонуса, настояща добре върху работата на бъбреците и черния дроб
Оцетна киселина- имаща действието на аспирина
Палмитинова киселина- притежаваща подхранващ и лековит резултат върху кожата
Алколоидът валерин - с успокоителен резултат
Различни ензими, дъбилни субстанции и захари
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР