В домовете на 30 доброволци ще бъдат инсталирани сензориЦелта на

...
В домовете на 30 доброволци ще бъдат инсталирани сензориЦелта на
Коментари Харесай

Тестват виртуален асистент за възрастните хора у нас

В домовете на 30 доброволци ще бъдат конфигурирани датчици

Целта на плана е да удължи оптимално дейния и независим живот на хората над 60 години
(снимка: CCO Public Domain)

Смартметър, локализационни датчици, гривна за отчитане на придвижването, датчик за качество на съня, датчик за премерване на температура, мокрота и светлина – т ези интелигентни устройства ще бъдат инсталирани в домовете на 30 доброволци над 60-годишна възраст, предложени от Български червен кръст и „ Каритас България ” .

Устройствата са част от интегрирана модулна система, която в композиция със софтуерни приложения ще оказва помощ на самотни възрастни хора да живеят интензивно и без значение в дома си макар тежестта на годините и болесттите си. Разработени са в границите на новаторски интернационален план за основаване на виртуален помощник в поддръжка на дейното стареене – SAAM (Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching), финансиран с близо 4 млн. евро от Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 ”.

В базата на БЧК в с. Лозен край София към този момент е построена демонстрационна апаратура на модулната система на виртуалния помощник.  Монтажът на устройствата в действителни условия стартира на 27 ноември 2019 година в Благоевград. Постепенно ще бъдат обхванати също семейства в Гоце Делчев, Пловдив, Русе и Белене. Избраните 30 доброволци ще вземат участие в тестванията на прототипите на системата, които ще продължат от три до шест месеца.

Системата ще спомага на хората да се усещат добре в нормалната си среда, като събира и проучва данни за здравословното и прочувственото им положение. Тя ще следи виталните функционалности и приемането на лекарства, ще открива и сигнализира за отрицателни промени в настроението и държанието на своите консуматори.
още по тематиката
„ Смартметърът ще бъде инсталиран към електрическото табло и ще записва нормалното ползване на електрическите уреди и осветлението. Той ще отбелязва също смяната в навиците, която може да бъде сигнал за проблем ”, изясни Надежда Митева от Балканския институт по труда и обществената политика, който координира плана.

„ На матрака пък ще бъде комплициран датчик, който регистрира придвижванията в леглото – прекомерно честото ставане нощем може да е знак за бодърствуване или други проблеми. Гривната за придвижване и локализационните датчици ще дават информация за физическата и обществената интензивност ”, уточни Митева.

Сами по себе си обособените модули не дават задоволително информация, само че всички дружно показват относително цялостно всекидневието на потребителя. Анализът на получените от тях данни може да покаже евентуални здравословни или психически проблеми, а системата – да предложи съответни действия  за тяхното премахване.

Прототипите на интелигентните устройства са създадени след особено изследване на отношението на възрастните хора към потреблението на актуалните технологии, както и на техните потребности от помощ в дома. Изследването се организира през 2018 година по едно и също време в Австрия, България и Словения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР