В Дома на културата Борис Христов“ вчера бе открита документална

...
В Дома на културата Борис Христов“ вчера бе открита документална
Коментари Харесай

Документална изложба за проф. Табаков се откри в Пловдив

В Дома на културата " Борис Христов “ през вчерашния ден бе открита документална галерия с 23 табла, отдадени на живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер декор Браун и способства за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развиването на галактическата стратегия на Съединени американски щати.

Инициатори и основатели на изложбата са  Фондация " Визия за теоретичен и софтуерен напредък “, взаимно с Държавна организация " Архиви “, а представянето в града под тепетата се реализира със съдействието на община Пловдив. Изложбата е показвана до в този момент единствено в 3 града: Белоградчик – отечество на професора, Видин – мястото, където той е приключил гимназия и в София.

В откриването участваха Александър Държиков – заместник-кмет " Култура и туризъм “ на община Пловдив, Румяна Атанасова – изпълнителен шеф на Фондация " Визия за теоретичен и софтуерен напредък “, доцент доктор Михаил Груев, ръководител на Държавна организация " Архиви “, доктор Георги Дренски – водач от Съединени американски щати, който става последния докторант на проф. Табаков от General Electric в Берн и англичанинът Гари Роуландс, STEAMpowered.team обучител.

Заместник-кметът Александър Държиков благодари на уредниците за труда и напъните, вложени в основаването на забавната галерия и показа насладата, че плoвдивчани ще имат опцията да се срещнат с неповторимата история на проф. Табаков. Заместник-кметът показа, че е благополучен от обстоятелството, че изложбата, отдадена на този извънреден и въодушевяващ българин, е в Пловдив тъкмо през 2019 - година, значима за нашия град, само че и в която ще бъде празнувана 100- годишнината от рождението на проф. Табаков  и 50 години от първото приземяване на хора на Луната, осъществено през юли 1969 година.

Румяна Атанасова описа, че една от задачите на фондацията е да се насърчат учениците съществено да обмислят кариера в науката.  Ранното въвеждане на възпитаници и студенти в науката, технологиите, инженерните действия и дейностите, свързани с математиката, ще помогне на стопанската система да пораства, уверени са от фондацията и като част от тактиката в поддръжка на това е разпространение на информация за достиженията на професор Табаков като ентусиазъм.  Тази е и повода от няколко години, Фондация " Визия за теоретичен и софтуерен напредък “ да работи по план за разпространение на достиженията на световноизвестния академик от български генезис, бележит авиокосмически инженер, експерт по галактическа техника и ракетни мотори.  

Почти 50 години проф. д‐р Виден Табаков е един от най‐изявените откриватели на Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати – НАСА, описа Георги Дренски. Сред многочислените му заслуги за развиването на авиокосмическата техника и технологии се откроява активността му по отношение на ракетата-носител " Сатурн “, с която американските астронавти реализираха пилотирани полети до Луната по програмата " Аполо “, а неговият непосредствен другар Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на повърхността на луната.

Проф. Виден Табаков е основна фигура в реализацията на американската галактическа стратегия. Неговите проучвания са извънредно значими за авиацията и за енергийните съоръжения. Проф. Табаков е провел и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 сполучливи докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната. Самият Армстронг е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразлъчен другар.

Цитира се и един диалог сред двамата, в който Амстронг се обръща към приятеля си с думите: " Моля те, направи по този начин, че да успеем да се върнем от полета… “ А проф. Табаков му дава обещание, че ще направи всичко по силите си и ще успее, както и се случва. Когато стратегия " Аполо “ започва, се оказва, че сплавите, които се употребяват за ракетните мотори, не могат да устоят на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер декор Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, притегля към екипа на " Аполо “ българския академик.

Виден Табаков създава нужните високотехнологични сплави и дава градивните решения, които разрешават ракетата да издържи на извънредно високите температури, разрастващи се при галактически полет, описа още доктор Георги Дренски – последният докторант на проф. Табаков, който е компактно до него в последните години от живота му. Той описа и за изключителната благотворителност на професора към студентите и докторантите, на които той е отделял без да се щади цялото си време и които е подпомагал даже финансово.

Благодарение на разработките на проф. Табаков се удължава 3 пъти живота на самолетните мотори. Изчислено в пари, може да се види какъв необикновен принос е това за авиостроенето. Като експерт по сплавите, той има значителен принос и в работата на редица автомобилни гиганти като Дженерал моторс и доста други, които го канят да съветва процесите на основаване на редица усъвършенствания в автомобилната промишленост, описа още Георги Дренски.

Днес на входа на университета в Синсинати,  студентите биват посрещнати от две големи пана -  едното с Нийл Амстронг, другото – с проф. Виден Табаков. Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 година Наред с многочислените научни награди проф. Табаков е почетен и с самопризнание от НАСА за приноса му. През 2014 година проф. Виден Табаков е разгласен за почетен професор на НАСА. Два пъти е обявяван за " Инженер на годината “ на Съединени американски щати, има и премия за повсеместен принос. 

Табаков е един от дребното натурализирани в Страната на неограничените благоприятни условия европейци, на които се оказва такава чест. Въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 изявления в едни от най-авторитетните международни научни издания.

Създаването на персонален фонд на световноизвестния професор Виден Табаков ще разреши на всеки да има достъп и да се запознае по-обстойно с живота му. Сред персоналните документи, трансферирани на няколко пъти от Съединени американски щати благодарение на фондация " Визия за теоретичен и софтуерен напредък “  и дарени в " Централния държавен списък “ към Държавна организация " Архиви “ са биографични сведения, контракт за покупка на жилище, застрахователна лавица, грамоти и награди, документи от научна и служебна активност – публикации, отчети, лекции, логаритмични линии, значки, патентни поръчки на негови изобретения. Служебна преписка с интернационалните компании, институти и университети, фотоси с сътрудници и близки от конференции, симпозиуми, дипломиране на негови студенти и други и документи на родственици и близки.

" Бях извънредно изумена от готовността, отзивчивостта и отношението, което получихме в университета в Синсинати, когато споделихме, че желаеме да разпространяваме живота и делото на професор Табаков “, описа Румяна Атанасова. Всички ни помагаха, всички ни подкрепяха и съм горда, че с помощта на положените старания, както и на скъпата професионална и способена помощ в класирането и обработката на документите от страна на ДА " Архиви “, през днешния ден информацията за проф. Виден Табаков към този момент откри своето място и участва в учебниците за 7 и 9 клас.

Гари Роуландс, STEAMpowered.team обучител акцентира, че историята на проф. Табаков е мотивираща децата за прогрес в науката и технологиите и предложения повече ментори да се включат в образованията, които се организират взаимно с фондацията, с цел да може STEAM курсовете да доближат до повече деца, даже и в дребни градове и села.

Виден Табаков е роден през 1919 година във видинското село Стакевци. Човек с невероятна орис, цялостен с инциденти живот, той напуща този свят на 95 годишна възраст през 2015 година. Той е един от хората, които в действителност ни карат да се усещаме горди, че сме българи. Изложбата ще остане в Пловдив единствено една седмица и може да бъде прегледана до 3 февруари, неделя.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР