В документа се подчертава нуждата от общи усилия за недопускане

...
В документа се подчертава нуждата от общи усилия за недопускане
Коментари Харесай

На изпроводяк: Депутатите приеха декларация срещу насилието над българи в РСМ

В документа се акцентира потребността от общи старания за недопускане на похищения, принуждение и пренебрежение по отношение на българите в западната ни съседка. Освен това се показва, че сдруженията и организациите би трябвало да работят в сходство със законите на страната, да не предизвикат утежняване на връзките сред двете общности. 

 

Декларацията идва на фона на поредна вълна от напрежение сред България и РСМ. Всичко се случва след побоя над Християн Пендиков - секретарят на българския културен клуб в Охрид “Цар Борис III ”. Той бе атакуван от трима мъже, като съгласно негови близки става дума за антибългарски подбуди. Пендиков бе превозен за лекуване у нас малко след случая. 

 

След побоя обаче последваха реакции. Сега в западната ни съседка приготвят блокади, които да попречат на сънародниците ни да отбележат рождения ден на Гоце Делчев и да почетат паметта му на гроба му в Скопие. Македонският министър председател Димитър Ковачевски даде обещание да се направи всичко допустимо за гарантиране на сигурността, а родното Министерство на вътрешните работи съобщи подготвеност да командирова там служители на реда при потребност. Освен това по-рано предходната седмица от Министерството на външните работи у нас желаеха с нота РСМ да подсигурява достъпа на български жители до западната ни съседка на 4-ти февруари. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР