В документ на израелското министерство на разузнаването се представя идеята

...
В документ на израелското министерство на разузнаването се представя идеята
Коментари Харесай

Израелското разузнаване предлага преселване на палестинците от Газа в египетския Синай

В документ на израелското министерство на разузнаването се показва концепцията за преселване на 2,3-те милиона поданици на линията Газа на Синайския полуостров в Египет, предадоха международните организации и изданието " Таймс ъв Израел ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху призна за съществуването на подобен документ, само че го дефинира като " концептуален " и уточни, че в него просто се излага още една хипотетична допустима опция.

Документът е с дата 13 октомври. В него се излага концепцията за пренасяне на жителите от Газа в палатков лагер в северната част на Синайския полуостров, след което там да се построят непрекъснати градчета за тях и да се сътвори филантропичен кулоар.

Същевременно министерството на разузнаването е предложило основаването в Израел на специфична зона за сигурност, която ще разреши да се предотврати проникването на палестински бежанци.

В документа не се отбелязва нищо за това какво ще стане с територията на Газа след преселването на нейните поданици, написа " Таймс ъв Израел ". Никакви съществени полемики в държавното управление по отношение на предлагането до момента не са се провеждали, добавя изданието.

На 17 октомври външният министър на Египет Самех Шукри съобщи в изявление за Си Ен Ен, че Кайро е подготвен да пропусне през пропускателния пункт " Рафах " на границата на Египет с Газа камиони с филантропична помощ за жителите на анклава, само че предизвести, че страната му няма желание да разполага на своя територия бежанци оттова. Според изданието " Ал Араби ал Джихад ", позоваващо се на египетски източници, Египет предлага основаването на лагер за палестинците в палестинското обитаемо място Рафах. Лагерът ще бъде ситуиран на 3 километра от границата с Египет, а дейностите му ще бъдат следени от Кайро.

Информациите за съществуването на документ, в който се загатва за преселване на палестинците в Египет, задълбочава отколешните египетски опасения, че Израел желае да трансформира Газа в египетски проблем, отбелязва Асошиейтед прес. Това също по този начин съживява спомените на палестинците за тяхната най-тежка контузия - бягството или заставянето на стотици хиляди палестинци да изоставен домовете си по време на сраженията към основаването на израелската страна през 1948 година, добавя организацията.

" Ние сме срещу всякакво пренасяне на което и да е място, под каквато и да е форма, и считаме това за алена линия, която ние няма да позволим да бъде пресечена ", съобщи Набил Абу Рудейна, представител на палестинския президент Махмуд Абас. " Няма да се допусне повторението на случилото се през 1948 година ", добави той. Абу Рудейна предизвести, че всеобщо пренасяне на палестинците би било еднакво на оповестяване на нова война.

Същевременно представител на израелските резервистки сили Джонатан Конрикус заяви, че минимум 800 000 поданици на северните региони на Газа са ги напуснали, съобщи ТАСС.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР