В доклада се говори само за един неуспешен опит за

...
В доклада се говори само за един неуспешен опит за
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: Няма нито едно успешно проникване в системата за случайно разпределение на делата

В отчета се приказва единствено за един несполучлив опит за навлизане пред 2016 година Няма нито едно сполучливо навлизане. Не е правилно, че с какъвто и да е електронен автограф може да се проникне в системата. Това сподели Атанаска Дишева от Висш съдебен съвет пред Сашо Диков по Евроком. Тя добави:
Докладът е получен във Висш съдебен съвет на 12-ти март. На 13-ти са се събрали 6 члена на Висш съдебен съвет, провели са диалози и тези членове са изготвили сигнал до основния прокурор. Не ми е известно и по кое време е формирано досъдебно произвеждане.

На 6-ти април ми бе изпратен отчета на персоналната поща. В деловодната система не зная дали е бил разполагаем. Вчера се твърдеше,че отчетът е държавна загадка. Този отчет към този момент е част от материалите по досъдебно произвеждане. И е държавна загадка, тъй като визира сигурността на осведомителната система на Висш съдебен съвет. Този отчет не е бил четен от по-голямата част от Висш съдебен съвет. Трябваше този отчет да бъде признат, разискван. Това се случи едвам през вчерашния ден. Вчера към материалите беше причислен отчет на експертите от айти отдела. Съдържаше пояснения за констатациите в отчета. Той не е конфиденциален, мисля. Със сигурност няма гриф.

Докладът няма гриф за равнище на секретност. Не е правилно, че инспекторите не са били позволени до сървъра. Там написа, че им е обезпечен достъп до системата. И че този достъп им е бил задоволителен, да създадат изводите си по отчета.

Трябва да се обърне внимание на събитията, че в отчета няма нито една констатация за нито едно навлизане в системата. Там се приказва за благоприятни условия. Ако се откри, че по съответно дело е нарушен правилото на инцидентен асортимент, това по мое виждане е значително процесуално нарушаване и възможна анулация на решението.

Не е осъществяван одит на системата. Но не мога да споделя, че през 2015 година тази система е въведена под напън на посочените от Иван Гешев лица. Калин Калпакчиев беше в малцинството. Това нито бързо се е случило, нито незадълбочено, нито под нечий напън, както се твърди. Тази стратегия е докладвана по мониторинга на Европейска комисия.

На първото съвещанието на Висш съдебен съвет аз персонално възразих да се направи одит, тъй като предстоеше правене на единна осведомителна система. Питам за какво тази система не е въведена? Срокът се удължава, трансформира се заданието, посочи тя.

Любопитното е, че Боян Магдалинчев от Висш съдебен съвет, който се смята за непосредствен до лобито на Иван Гешев, го опроверга през вчерашния ден. Магдалинчев изясни по Българска национална телевизия, че няма нито едно сполучливо навлизане в системата. Така той не се съгласи с твърдяното от основния прокурор Иван Гешев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР