В Добричко гласуват да има ли ветроенергийни паркове край домовете

...
В Добричко гласуват да има ли ветроенергийни паркове край домовете
Коментари Харесай

Вот и референдум за перки на 27 октомври

В Добричко гласоподават да има ли ветроенергийни паркове край домовете им
Хората не желаят ветроенергийни паркове върху чернозема, тематиката скара кмет и регионален шеф

Хората твърдо срещу на публичните разисквания

Жителите на Община Добричка, която включва 68 селища в Добруджа, на 27 октомври ще гласоподават освен за Народно заседание, а и на референдум за бъдещето на няколко плана за създаване на ветроенергийни паркове край домовете им.

Решение за допитването взе локалният парламент след извършени публични разисквания, на които хората ясно показаха нежеланието си перки да се въртят над нивите им и наоколо до обитаеми места.

Решението на Общинския съвет обаче бе върнато от регионалния шеф Румен Русев, който го нападна и в съда с претекста, че тематиката за ВЕИ не е от компетенциите на локалната власт, а на страната. Русев оспорва и формулировката на въпроса: “ПРОТИВ ли сте установяване на територии за създаване на ветроенергийни източници на сила в Община Добричка посредством позволение за изменение и одобрение на устройствени проекти от Общински съвет и Кмет на Общината? ”, като предумишлено натоварена с отрицателно начало и неотговаряща на условието да е къса, точна и ясна.

Преди празниците в публична позиция кметът на Община Добричка Соня Георгиева дефинира държанието на регионалния шеф като необичайно и подлагащо под подозрение грамотността и информираността на жителите на общината. Георгиева изрази безпокойствие, че регионалната администрация, избрани институции и стопански кръгове оказват целеустремен напън за анулация на референдума, само че увери, че организацията му тече. За да подсигурява правото на глас на хората, кметицата изиска среща със служебния министър председател Димитър Главчев.

Подкрепа за съседите си дават и жителите на Община Добрич. На 25 октомври от 13,30 ч в регионалния център ще се организира шествие “Добруджанци не желаят ветроенергийни паркове ”, проведено от съдружие “За чиста Добруджа ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР