В Добричка област бедственото положение заради африканската чума се прекратява,

...
В Добричка област бедственото положение заради африканската чума се прекратява,
Коментари Харесай

3 км предпазна и 10 км наблюдавана зона в двете огнища на африканка чума в Шуменско

В Добричка област бедственото състояние поради африканската чума се приключва, само че ограниченията за биосигурност остават

Определени са 3 - километрова защитна и 10 - километрова следена зона в двете огнища на АЧС при източно балкански прасета в Смядово и с. Веселиново, заяви д- р Наташа Баева от ОДБХ по време на съвещанието на Областната епизоотична комисия, съобщи " Фокус ".

Ще се вземат проби за серологично проучване от всяко умряло прасе и от всяко подозрително с признаци на болестта. В областите Шумен, Бургас и Варна се не разрешава търговията, напредването и превозване то на домашни прасета, като се изключи тези от индустриални ферми и ферми вид А, за неотложно кръвопролитие и за доотглеждане.

В двете огнища животните са загробени, осъществена е многократна стерилизация. От през вчерашния ден се претърсват обектите в персоналните стопанства, в които са отглеждани домашни свине в 3 - километровата зона, като няма открити такива. Определените защитна и следена зона за двете огнища на африканска чума по свинете са обозначени.

Бедственото състояние, оповестено в Добричка област до 2 септември поради заплахата от разпространяване на африканската чума по свинете, се приключва, само че ограниченията за биосигурност остават, оповестиха на съвещание на регионалната епизоотична комисия през днешния ден.

Продължават да се вземат проби за лабораторни проучвания от индустриалните свинекомплекси в района като до момента всички резултати са негативни, уточни доктор Димка Димитрова, основен контрольор в Областната дирекция по сигурност на храните. Продължава да е в действие и лимитираният достъп в избрани горски територии за събирачите на трюфели и други горски артикули.

В Добричка област стартира изплащането на компенсациите за обеззаразяване на стопанствата,чиито притежатели непринудено са ликвидирали домашните си прасета. По 300 лв. ще бъдат предоставени на 1120 стопанства в района като в общините Шабла и Крушари акцията към този момент е завършила, допълниха от регионалната епизоотична комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР