В добре ваксинираните богати държави по света третата година на

...
В добре ваксинираните богати държави по света третата година на
Коментари Харесай

От пандемия към ендемия

В добре имунизираните богати страни по света третата година на пандемията ще е по-добра от втората, а COVID-19 ще има доста по-малко отражение върху здравето и всекидневните действия. Ваксините отслабиха връзката сред броя на новозаразените и смъртните случаи в страни като Англия и Израел (виж графиката). Но в страни, които са по-бедни, по-слабо имунизирани или и двете по едно и също време, нездравословното влияние на вируса ще продължи. Ще се забележи разминаване в крайните резултати сред богатите и бедните. Gates Foundation, която е една от най-големите благотворителни организации в света, планува, че в 90% от развитите стопански системи междинните приходи ще се възстановят до равнищата си отпреди пандемията за сметка на едва и приблизително развитите страни, където този % ще е към 30.

Въпреки че доставките на ваксини се устремиха нагоре през последното тримесечие на 2021 година, доста страни ще останат незадоволително ваксинирани и през 2022 година поради проблеми с дистрибуцията и колебливостта на хората. Това ще докара до повече заболели и по-голяма смъртност, а също и до по-слабо икономическо възобновяване. Проблемът с " последната миля " при доставката на ваксини ще стане мъчително забележим, когато здравните служащи би трябвало да обезпечат ваксини в най-далечните и най-бедните места на планетата.

Но през 2022 година недоволството на тематика незаслужено систематизиране ще стартира да понижава, защото дефицитът на хора, които желаят да се ваксинират, ще стане по-сериозен ограничителен фактор от достъпа до инжекции. Ако фармацевтичните компании не понижат производството на ваксини, ще има обилие през втората половина на годината, планува Airfinity, анализатор на биомедицински данни.

През 2022 година бустерните дози ще се ползват в по-голяма степен, защото страните ще имат по-ясна визия по кое време те би трябвало да бъдат употребявани. Появата на нови разновидности също ще подтиква слагането им, разяснява Стенли Плоткин, откривател от Университета в Пенсилвания и откривател на имунизацията за рубеола. Според доктор Плоткин за бустер дозите ще бъдат употребявани сегашните ваксини и техни усъвършенствани версии, които ще усилят отбраната против мутирали версии на ковид.
Реклама
Имунизирането на децата също ще се усили, като в някои страни ще се ползва даже на бебета над шест месеца. Там, където съмнението на тематика ваксини основава проблем на държавните управления да доближи плануваните равнища, страните ще бъдат склонни да основат спънки в житейски проект за неимунизираните, като да вземем за пример ще изискват имунизационни паспорти за наличие на избрани места или ще вкарат наложително имунизиране за избрани групи, като да вземем за пример за здравните служащи.

До средата на 2022 година имунизацията и лечебните лечения може би ще са задоволително необятно публикувани, тъй че броят на новите случаи да стартира да спада и да се понижи рискът от пораждане на нови разновидности. По това време в някои страни COVID-19 ще стане ендемичен. Но макар че съществуващите ваксини са способни да потискат вируса, ще има потребност от нови, които да обезвреждат способността му да заразява.
Автор: Капитал
Стефан Бансел, който управлява компанията Moderna, основала едноименната иРНК ваксина, споделя, че компанията работи по " многовалентен " препарат, който ще пази против повече от един вид на ковид-19. Отвъд това той предвижда основаването на " панреспираторни " ваксини, които комбинират отбрана против доста коронавируси, респираторни инфекции и разнообразни варианти на грипа.

Други нововъведения в региона на имунизацията против COVID-19 включват изсъхнало замразени микстури на иРНК препарати и ваксини, които се слагат посредством лепенки върху кожата или посредством инхалация. Сухо замразените ваксини са лесни за превозване. През 2022 година, когато доставките на имунизационни препарати се усилват, тези от тях, които са основани на иРНК, ще стават все по-предпочитани, тъй като обезпечават по-високо равнище на отбрана. Това ще свие световния пазар за по-слабо ефикасни ваксини, като да вземем за пример китайските.
Реклама
В богатите страни ще се отделя по-голямо внимание и на лекуването на пациенти с ковид чрез лечения с антитела. Съединени американски щати, Англия и други страни ще разчитат в по-голяма степен на коктейли от лекарства като тези на Regeneron и AstraZeneca.

Най-обещаващи от всички са новите антивирусни медикаменти. Pfizer към този момент създава " обилни количества " от своя инхибитор на протеаза. В Съединени американски щати държавното управление има контракт за закупуване на 1.2 мрлд. дози от антивирусното лекарство Molnupiravir, създадено от Merck. То показва успеваемост по време на клиничните изпитвания и компанията го лицензира за произвеждане на налични цени по света.

Има още голям брой антивирусни лекарства в развой на разработка. През 2022 година се чака да станат доста известни препаратите, които се одобряват под формата на хапчета и за които се чака да създадат ковид-19 още по-лечима болест. Това от своя страна ще докара до нови терзания по въпроса с неравния достъп и възможните злоупотреби, които могат да доведат до поява на устойчиви варианти.

Най-големият риск във връзка с това по-скоро оптимистично развиване на обстановката е възможната поява на нов по-опасен вид, кадърен да избегне отбраната, обезпечавана от съществуващите ваксини. Защото коронавирусът продължава да е сложен съперник.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Технологии 1 Икономика 2 Телекоми 3 Градове 1 Технологии 2 Телекоми 3 Коментари и разбори Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР