В Доблест и наказание проф. Вили Лилков прави смайващи разкрития

...
В Доблест и наказание проф. Вили Лилков прави смайващи разкрития
Коментари Харесай

Кои са спасителите на българските евреи?

В „ Доблест и наказване ” проф. Вили Лилков прави смайващи разкрития за живота и ориста на хората, които пазят и оказват помощ на преследваните евреи в Царство България.
Спасени или оживели са българските евреи през Втората международна война и чия е заслугата за това? Спорът по тези въпроси постоянно стига до крайности – от изказванието за безспорната заслуга на цар Борис III за спасението им до отказване и вменяване на цялостна виновност на Царство България за депортацията и заличаването на евреите от Беломорието, Вардарска Македония и Пиротско. Има ли въпреки всичко герои, отстояли до края правилата на хуманизъм и цялост на човешката персона?
На пазара може да откриете достойното издание на „ Доблест и наказване ”, в което проф. Вили Лилков – съавтор дружно с Христо Христов на приносните „ Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност ” и „ Погубената България ” – наблюдава орисите на хората, помогнали на българските евреи през времето на Втората международна война. След края ѝ те са съдени от Народния съд и преследвани от Държавна сигурност, а върху имената им е хвърлена сянката на забравата.
Изследването е тематично продължение на изданията от поредицата „ Незабравените лица на спасението “. В него оживяват тихите каузи на „ елементарните ” жители – като положителния комшия, хлебаря или аптекаря, притекли се на помощ в тежки моменти; фабрикантите, които макар възбраните одобряват на работа бедстващи евреи; обществениците, кметовете, митрополитите, писателите и народните представители, издигнали глас против антисемитизма и расовите теории и застанали в отбрана на евреите. Техните следи освен са съвсем изцяло заличени от историческите летописи, само че след 9 септември 1944 година някои от тях са убити, а други – хвърлени в затвори, концлагери и изселени. Собствеността на мнозина е отнета, лишени са от работа и пенсия, оповестени са за врагове на народа и паметта за тях е изцяло заличена.
Базирана на архивите на Държавна сигурност, документи от Държавна организация „ Архиви “ и персонални мемоари, „ Доблест и наказване ” наблюдава детайлно публичната реакция в България на едно от най-мрачните и срамни петна от човешката история – Холокоста.
 Какво е Чудото на българската книжовност – нова книга от откривателя Христо Буковски Какво е " Чудото на българската книжовност " – нова книга от откривателя Христо Буковски
Нова книга от Христо Буковски – създател на „ Опасният списък на богомилите “, „ Похитеното богатство на богомилите&ld...
Премиерата на книгата ще се състои на 15 юни от 18:00 ч. в София Хотел Балкан (пл. „ Св. Неделя ” 5), а почетни посетители на събитието ще бъдат ръководителят на българското посланичество на Фондация „ Конрад Аденауер ” – Торстен Гайслер, и ръководителят на организацията на евреите в България „ Шалом ” – доктор Александър Оскар. Входът е свободен.
Вили Лилков е професор по физика, лекар на науките. Дългогодишен началник на катедрата по физика в Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “. Общински консултант и заместник-председател на Столичен общински съвет (1999 – 2014), както и депутат в 43-то Народно заседание (2014 – 2017).
Дълги години задълбочено изследва архивите на Държавна сигурност и по-специално документите, които са директно удостоверение за репресивната политика, която Българска комунистическа партия организира в продължение на 45 години по отношение на националния хайлайф, като вследствие на това след „ Девети “ той е премахнат. Среща се с хора, претърпели концлагерите, пандизите и изселванията, и записва техните свидетелства. Съавтор с Христо Христов на книгите „ Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност “ и „ Погубената България “.
*„ Доблест и наказване ” се издава с поддръжката на фондация „ Конрад Аденауер “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР