В дните на очакване България и Македония да подпишат дългоочаквания

...
В дните на очакване България и Македония да подпишат дългоочаквания
Коментари Харесай

Договорът между България и Македония е вреден за нас, кометира Миленко

В дните на очакване България и Македония да подпишат дълго чакания контракт за добросъседство Бойко Борисов и Зоран Заев си стиснаха ръцете и за общи празници, и да не спорят кой е македонец и кой българин. Но какви реакции предизвика в София и Скопие протегнатата дипломатическа ръка сред държавниците, осведоми Народоосвободителна въстаническа армия.

Екип на „ Събуди се ” демонстрира гледната точка на един абсурден македонски публицист Миленко Неделковски и на двама от наследниците на великия български стихотворец Никола Вапцаров.

„ Договорът е нездравословен за Македония и мисля, че не е добър за нас, тъй като нямаме обща история. Не виждам кого от историята ни би трябвало да почитаме дружно. Вие си имате ваша история, ние си имаме наша. Ние почитаме вашата история. Би трябвало и вие нашата. Сега всичко това е мощно пресилено във връзка с историята сред двете страни, и на хората ”, съобщи Миленко Неделковски.

Още през 1966 година във вестник „ Работническо дело ” майката на Никола Вапцаров с корав звук изяснява коя е националната принадлежност на сина й – а точно българска. Според формалната македонска историография обаче няма никакво подозрение, че роденият в Банско стихотворец Никола Вапцаров е македонец. Македонската власт даже е предложила пари на наследниците на Вапцаров, а в подмяна – да се отрекат от българското. Праплеменникът на Вапцаров даже е бил на една маса с македонския президент Георге Иванов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР