В днешно време котките са по-дебели. Колкото и странно да

...
В днешно време котките са по-дебели. Колкото и странно да
Коментари Харесай

Как да помогнем на котката си да отслабне?

В днешно време котките са по-дебели. Колкото и необичайно да звучи, това е напълно правилно. В изследване, извършено предходната година от Асоциацията за предварителна защита на затлъстяването на домашни любимци, 58% от котките са класифицирани с наднормено тегло или затлъстяване от техните ветеринарни лекари. Това значи, че над 55 милиона котки са изложени на нараснал риск от диабет вид 2, високо кръвно налягане, артрит и доста форми на рак. Наднорменото тегло също води до редица спомагателни медицински разноски за притежателите на котки.

Как мога да схвана дали котката ми е с наднормено тегло?

Най-сигурния метод е да я заведете на обзор при ветеринар. Той ще употребява оценка на положението на тялото, съчетана с премерване на тежестта, с цел да реши дали котката ви е над нормата. Има няколко лесни метода да ревизирате цялостното положение на тялото на котката си и да следите напредъка по време на отслабването на котката като да вземем за пример:

- Проверка на ребрата. Ако натиснете по гърдите, би трябвало да можете елементарно да усещате ребрата на вашия домакински любим под тъничък пласт кожа. Ако усещате пълен пласт плът, то най-вероятно котката ви е с наднормено тегло.

- Тест на корема. Котките със обикновено тегло ще имат стомах, който е обтегнат, стегнат и спретнат нагоре. Ако корема на вашата котка виси или допира пода - котката ви е с наднормено тегло.

- Проверка на талията. Когато погледнете своя домакински любим от горната страна, би трябвало да видите тънък контур на песъчлив часовник и да можете да различите къде е талията. Ако не можете - котката ви е с наднормено тегло.

Какво може да аргументи наднорменото тегло на котката ми?

Затлъстяването е най-големия проблем за здравето на котките. Ако имате потребност от някаква мотивация, с цел да помогнете на котката си да отслабне, вижте какво може да й се случи в случай че не предприемете нещо:

- По-кратък живот. Доказано е, че яденето на по-малко храна удължава продължителността на живота и понижава риска от някои болести при много скотски типове като червеи, паяци, риби, хамстери, мишки, кучета и маймуни. Подобно на тях, в случай че желаете котката ви да живее дълго, внимавайте по какъв начин я храните.

 Дебела котка

- Диабет. Все по-често ветеринарите диагностицират котки с наднормено тегло с диабет вид 2. Подобно на хората, пълничките котки са изложени на голям риск от развиване на диабет, изискващи ежедневни инжекции с инсулин. Доказано е, че диабетът понижава продължителността на живота на домашния любим. За доста котки диабетът вид 2 значително може да бъде предотвратен посредством хранене с вярното количество храна.

- Високо кръвно налягане. Хипертонията е постоянно подценявано разстройство при котките и е известно като „ тихият палач “, тъй като не можете да видите вредите, които нанася на тялото преди да е прекомерно късно. Ако котката ви е натрупала непотребни килограми, вашият ветеринарен доктор евентуално ще мери кръвното й налягане. Този елементарен тест може да избави котката ви от неочаквана слепота, сърдечни проблеми и бъбречна непълнота.

- Артрит. Проучване от 2011 година на откриватели от Холандия изследва котките (на възраст над 6 г.) за признаци на артрит. Изследването заключава, че до момента в който 61% от тестваните котки са имали рентгенографски доказателства за артрит, доста малко притежатели са разпознали признаците на това заболяване при котките си. Дори в случай че вашата котка да има единствено 1-2 непотребни кг, това тегло натоварва в допълнение ставите. Още по-лошото е, че мастните кафези създават нездравословни химикали, известни като адипоцитокини, които могат да увредят даже ставите, които не поддържат тежестта. Няма лекуване за котешкия артрит, допустимо е единствено да се облекчава болката.

- Рак. Излишъкът от мазнини е обвързван в образуването на доста типове рак при животните. Националният институт по рака пресмята, че затлъстяването и физическото безучастие могат да са повода за 25% до 30% от главните типове рак при хората, в това число рак на дебелото черво, на гърдата при дами в постменопауза и бъбреците. Ако използваме тези проучвания като пример, допустимо е загубата на тегло да понижи риска от рак и при домашните любимци.

Как мога да оказа помощ на котката си да отслабне?

Първата стъпка е да се консултирате с ветеринарен доктор. Той ще ви помогне да изготвите проект за намаляване, който да следвате. Ето няколко изпитани тактики, с които можете да помогнете на вашата котка да смъкна тези непотребни килограми:

1. Изчислявайте калориите.

Ако не знаете от какъв брой калории се нуждае котката ви всеки ден, помолете ветеринаря да ги пресметна въз основа на възрастта, пола, здравната история и метода на живот. И недейте просто да четете етикета на гърба на торбата с котешка храна и да карате съгласно препоръките там.

 Диетично хранене

2. Измервайте всяко хранене.

Най-добрият инструмент на притежателя на дебела котка е мерителната чашка. Твърде доста притежатели на домашни любимци просто цялостна купичката до горе или сипват “на око ”. Още по-лошото е, че някои притежатели обичат да „ държат купичката цялостна “, което ще рече целодневен бюфет за котките им. Асоциацията за предварителна защита на затлъстяването на домашни любимци е определила, че храненето с едвам 10 спомагателни части гранули дневно може да добави до половин кг наддаване на година при домашните котки. Така че откакто изчислите от какъв брой калории се нуждае вашият домакински любим, определете какъв брой храна би трябвало да му давате при всяко хранене - и точно измерете количеството.

3. Давайте лакомства тактически

Ако ще давате лакомство на котката си, уверете се че има за какво. И не забравяйте да преброите тези спомагателни калории като част от общата дневна дажба за вашия домакински любим. Само 30 спомагателни калории дневно могат да станат три спомагателни кг за една година. Използвайте повече похвали, милувки и игри за награждения вместо лакомства.

4. Мамете за здраве

Когато приказваме за по-дълъг и здравословен живот, всичко се свежда до упражненията. Опитайте да карате котката си да си играе с лазер, играчка с дистанционно управление или даже топка хартия за 5 до 15 минути всеки ден. Също можете да слагате купичката с храната някъде на високо, където би трябвало да скочи, с цел да я стигне, а на идващото хранене сложете на друго място - по този начин ще принудите котката да се движи повече.

5. Намалете въглехидратите

Повечето котки не се нуждаят от диета с високо наличие на въглехидрати. Вместо това се предлага котките да се хранят с храни с по-високо наличие на протеини. Мненията по отношение на диетичните тактики са разнообразни, тъй че не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен доктор, преди да измененията диетата на котката си.

6. Теглете котката постоянно

Препоръчително е да теглите котката си всеки ден в границите на три месеца, до момента в който се пробвате да помогнете на котката да отслабне. В най-хубавия случай котката ви би трябвало да смъква 1-2% от тежестта си на седмица. След като котката доближи мечтаните килограми, теглете на всеки три до шест месеца, с цел да сте сигурни, че непотребните килограми няма да се завърнат.

 Отслабване котка

Какво да върша в случай че котката ми стартира да търси за храна измежду нощ?

Твърде доста диети пропадат поради такова молене и изнудване от страна на котката. За да избегнете събуждането в 2 през нощта, следвайте тези стъпки:

- Хранете котката си с високо протеинова диета. Протеините засищат за по-дълго от въглехидратите.

- Давайте лека закуска преди лягане. Предложете високо протеиново ядене или хапка от месо или риба директно преди лягане.

- Използвайте автоматизирани хранилки, които могат да пускат несъмнено количество храна четири до шест пъти дневно.

Нашата цел като любящи и виновни стопани е да помогнем на домашните си любимци да се радват на дълъг и благополучен живот. Помагайки на нашите котки да имат стройни, стегнати тела е единственият метод да ги поддържаме здрави и дейни за дълги години.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР