В днешно време голяма част от изследванията са съсредоточени върху

...
В днешно време голяма част от изследванията са съсредоточени върху
Коментари Харесай

Пълнолунието променя начина, по който спим, без дори да го осъзнаваме

В днешно време огромна част от проучванията са съсредоточени върху метода, по който източниците на изкуствена светлина въздействат на нашия сън и здраве (заради неестествените резултати от осветяването след залез Слънце).

Колко неестествена обаче е нощната светлина? В края на краищата ние, хората, постоянно сме били изложени на разнообразни равнища на светлина през нощта (в взаимозависимост от етапа на Луната). Според ново проучване тази промени обаче ни подтикват по способи, за които даже не допускаме.

„ Лунната светлина е толкоз ярка за човешкото око, че е изцяло обикновено да си представим, че при отсъствието на други източници на светлина, този съответен източник на нощна светлина би могъл да играе роля в модулирането на нощната интензивност и сън при индивида “, пишат създателите на изследването, ръководени от невробиолога Хорацио де ла Иглесия от Вашингтонския университет.

„ Дали етапите на Луната обаче могат да въздействат на нощната интензивност и сън обаче продължава да е спорна тематика. “

За да проучат тази тайнственост, откривателите екипират над 500 участници с гривни със специфични датчици, чрез които могат да следят качеството на техния сън. Експериментът е извършен на няколко радикално разнообразни едно от друго места.

Първо, в изследването взимат участници 98 души от племето тоба-ком от провинция Формоса в Аржентина. Някои от тях в никакъв случай не са имали достъп до електричество, до момента в който други са били с стеснен достъп, а трети – са живеели в градски региони с цялостен достъп до електричество.

В обособен опит учените наблюдават качеството на съня на 464 студенти от Сиатъл – т.е. хора, които имат цялостен достъп до актуалните технологии.

Учените наблюдават съня на всички доброволци в границите на един месечен лунен цикъл и откриват, че се следят едни и същи шаблони във връзка с съня и събуждането – без значение от местоживеенето.

„ Открихме, че Луната несъмнено модулира съня – той понижава и хората заспиват по-късно в дните преди пълнолуние “, написа Де ла Иглесия. - Въпреки че резултатът е по-изявен в обществата, които нямат достъп до електричество, той се следи и при тези с достъп до електричество, в това число студентите във Вашингтонския университет. “

Въпреки че съществуват известни вариации в резултатите, като цяло данните демонстрират, че като цяло сънят настава по-късно и трае по-кратко в нощите преди пълнолуние, когато лунната светлина е по-ярка в часовете след залез Слънце.

Въпреки че проученият брой хора е относително дребен, фактът че едни и същи резултати се следят при радикално разнообразни популации, живеещи в обособени страни (с разнообразни равнища на достъп до електричество) ни споделя някои значими неща, пишат създателите.

„ Според тези резултати човешкият сън се синхронизира с лунните етапи самостоятелен от етническия или социокултурния генезис, както и от равнището на урбанизация “, допълват учените.

Какво провокира тези резултати? Според откривателите по-продължителната нощна интензивност, подтиквана от лунната светлина, евентуално е еволюционна акомодация, заета от прединдустриалното общество – тогава хората са могли да остават будни до по-късно и да правят повече работа под ярката лунна светлина (нещо, което хората без електричество вършат и днес).

“В избрани моменти от месеца Луната съставлява забележителен източник на светлина в късните часове – нещо, което преди хиляди години е било явно за нашите прародители “, разяснява биологът Леандро Касираги.

Според изявленията, извършени с хора от племето тоба-ком, и през днешния ден нощите с по-силна лунна светлина се характеризират с по-висока интензивност – тогава локалните ловуват, вървят на лов на риба, провеждат обществени събития или вършат секс.

Изследването е оповестено в.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР