В днешно време човек да може да открие всичко в

...
В днешно време човек да може да открие всичко в
Коментари Харесай

Защо да консумираме повече сезонни продукти


В днешно време човек да може да открие всичко в супермаркета. Хубаво е обаче да се замислим какво тъкмо консумираме. Защото имаме опция да си хапваме ягоди през зимата или тиква през лятото, само че дали качествата на тези артикули са положителни?

Ако залитаме в разнообразието на предлаганото на пазара, може да се окаже, че пропущаме сезонните плодове и зеленчуци, а точно те съдържат най-полезните субстанции, както и нужните витамини за съответния миг.

Причината е, че сезонните растения усвояват оптимално питателните субстанции от почвата. Осигуряват и огромно количество фитонутриенти, защото поемат нужната им слънчева светлина.

 Снимка 311014

Доказано е, че храните, които съдържат фитонутриенти, са мощни антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства.

Доказано е също, че пресните плодове и зеленчуци, които се берат и замразяват през съответния сезон у нас, са с по-добри хранителни качества от вносните " пластмасови " зеленчуци.

Затова идващия път, когато си купувате спанак през зимата, знайте, че е по-добре да отворите камерата и да употребявате този, който сте замразили през лятото.

Кои храни по кое време да консумираме?

 Снимка 311022

Пролет
Пролетта е сезонът, в който би трябвало да хапвате доста зелени артикули. Тогава има обилие от пресни зеленчуци. Появяват се първите нежни салати, марули, спанак, коприва, лапад, пресни картофи, свеж лук и чесън.

Лято
През лятото е належащо да одобряваме по-голямо количество минерални соли и витамини. Подходящи са плодовете и зеленчуците с по-високо наличие на вода. Освен динята, такива артикули са пъпешите, прасковите и ябълките. Сливите, смокините, кайсиите, боровинките, малините и къпините отлично допълват цветното лятно меню. Сред зеленчуците най-сезонни са доматите и краставиците, младите бобови растения, морковите и тиквичките, пресните магданоз и копър, както и целината.

 Снимка 311021

Есен
Тя е сезонът, който предлага най-голямо изобирие от пресни плодове и зеленчуци. Често прасковите, кайсиите и дините са още по-вскусни при започване на есенния сезон, тъй като тогава са по-узрели. От друга страна, есента впечатлява и със свое лично цветно многообразие. Круши, ябълки, грозде - всичко е в цялата си хубост!

Есента е известна и като сезонът на туршиите и компотите. Правят се лютеница, кьопоолу и мармалади. Затварянето на консерви е добра подготовка за зимата и дава опция, по време на дефицит на пресни плодове и зеленчуци, да се употребяват такива от предния сезон.

 Снимка 311019

През късната есен идва времето на тиквата. Най-често се пече - със захар, мед, с мляко и яйца, вари се, готви се на крем чорба или на тиквеник. Все още доста хора обичат да поставят кисело зеле, което е доста потребна зимна салата, а също по този начин се употребява за готвене.

 Колко потребни са консервираните храни
Колко потребни са консервираните храни

Време е за зимнина. Но потребна ли е тя?

В този интервал стартира нашествието на бобовите и зърнени храни, картофи, ориз и кореноплодни зеленчуци. Ядките са мощно целесъобразни през този сезон. Орехите, бадемите, лешниците и кашуто са мощно хранителни и имат безпределно доста потребни дейности.

Зима
Зимният интервал е времето, през което започваме да се храним повече, да готвим по-тежки ястия и да прекаляваме с калориите. Предимно се употребяват месни и млечни артикули. Засилва се използването на бобовите храни и на ядките.

 Снимка 311015

Така че, в случай че желаете да избегнете сходен вид хранене, можете умерено да си приготвяте повече салати с ряпа, алабаш, авокадо, репички, цвекло, моркови и ябълки. Слагайте вътре ядки, и овкусявайте с лимон, ябълков оцет. Не забравяйте за типичния за сезона чесън, който е прочут като естествен антибиотик и имуностимулант.

Най-хубавата страна на зимата е, че може да прекалявате с цитрусите. Фрешовете от портокали, грейпфрути и лимони са най-богати на витамин C. Хапвайте самоуверено мандарини. Бананите са много хранителни и потребни. Вече умерено залагайте на южните плодове - нар, ананас, манго и папая. Сушените български плодове са добра опция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР