В днешния забързан свят много хора се борят със стрес

...
В днешния забързан свят много хора се борят със стрес
Коментари Харесай

Подсилете нервната си система и спете като бебе с Ашваганда


В днешния забързан свят доста хора се борят със стрес и безпокойствие, което може да докара до нарушавания на съня и изцяло неприятно здраве. Добре функциониращата нервна система е от решаващо значение за ръководството на напрежението и обезпечаването на спокоен сън. Едно естествено лекарство, придобило известност поради успокояващия си резултат върху нервната система и способността си да усъвършенства качеството на съня, е ашваганда. Ето по какъв начин ашваганда може да поддържа нервната ви система и да ви помогне да постигнете по-добър сън.

 
Какво съставлява нашата нервна система?
Нервната система е комплицирана мрежа от нерви и кафези, които предават сигнали сред разнообразни елементи на тялото. Тя управлява всичко - от придвижването на мускулите до чувството за болежка и даже реакцията на тялото на стрес. Нервната система е разграничена на две съществени елементи:

1. Централна нервна система (ЦНС): Състои се от основния и гръбначния мозък, ЦНС е контролният център на нашето тяло.

2. Периферна нервна система (ПНС): Състои се от нерви, които се разклоняват от гръбначния мозък към останалата част от тялото, ПНС предава информация сред ЦНС и тялото.

 
Влиянието на напрежението върху нервната система
Хроничният стрес може да аргументи безпорядък на нервната система. Той задейства освобождението на хормони на напрежението като кортизол и адреналин, което може да докара до интензивен сърдечен темп, високо кръвно налягане и нараснала тревога. С течение на времето това непрекъснато положение на зоркост може да аргументи доста изхабяване на нервната система, което води до проблеми като бодърствуване, тревожни разстройства и меланхолия.

 
Какво е ашваганда?
Ашваганда (Withania somnifera) е антична лечебна билка, употребена от епохи в аюрведическата медицина. Известна като адаптоген, тя оказва помощ на тялото да се приспособява към напрежението, като контролира производството на хормони на напрежението и поддържа цялостното психическо и физическо здраве.

 

Как Ashwagandha поддържа нервната система

 

1. Намалява напрежението и безпокойството

Доказано е, че ашваганда понижава равнищата на кортизол, главният хормон на напрежението в организма. По-ниските равнища на кортизол значат по-малко повсеместен стрес, което може да докара до по-спокойна и по-балансирана нервна система. Проучванията са открили, че ашваганда може доста да понижи тревогата и да усъвършенства устойчивостта на стрес.

 

2. Насърчава салдото на невротрансмитерите

Ашвагандата поддържа салдото на невротрансмитерите в мозъка, като серотонин и допамин, които са от решаващо значение за регулирането на настроението и възприятието за благоденствие. Балансираните равнища на невротрансмитери оказват помощ за възстановяване на настроението и понижаване на признаците на тревога и меланхолия, допринасяйки за по-стабилна нервна система.

 

3. Подобрява когнитивната функционалност

Ашвагандата може също да усъвършенства когнитивната функционалност посредством понижаване на напрежението и поощряване на здравословен баланс на невротрансмитерите. Доказано е, че усъвършенства паметта, вниманието и умствената изясненост, които постоянно са негативно повлияни от хроничния стрес.

 
Как ашваганда усъвършенства качеството на съня
 

1. Успокоява мозъка

Успокояващите резултати на ашваганда върху нервната система оказват помощ за разпределяне на мозъка, което улеснява заспиването. Отпуснатият разум е по-малко евентуално да бъде малтретиран от препускащи мисли и безпокойствие, които са постоянно срещани аргументи за бодърствуване.

 

2. Регулира циклите сън-събуждане

Ашваганда може да помогне за контролиране на циркадния темп на тялото, вътрешния часовник, който ръководи цикъла сън-събуждане. Подпомагайки естественото произвеждане на мелатонин, хормонът, виновен за регулирането на съня, ашваганда може да помогне за обезпечаването на по-редовен и възстановяващ модел на сън.

 

3. Подобрява дълбокия сън

Изследванията демонстрират, че ашваганда може да усили времето, прекарано в бездънен сън, най-възстановяващата фаза от цикъла на съня. Дълбокият сън е от значително значение за физическото възобновяване, консолидирането на паметта и цялостното здраве.

 

Съвети за включване на ашваганда във вашата рутина

 

1. Изберете качествена добавка

Потърсете висококачествени добавки от реномирани марки. Уверете се, че продуктът е типов, с цел да съдържа доста количество витанолиди, дейните съединения в ашваганда.

 

2. Следвайте целесъобразните дози

Следвайте предложените указания за дозиране върху опаковката на добавката или се консултирайте със здравен експерт, с цел да определите подобаващата доза за вашите потребности.

 

3. Постоянна приложимост

За най-хубави резултати приемайте ашваганда поредно. Може да отнеме няколко седмици постоянна приложимост, с цел да изпитате цялостните изгоди за вашата нервна система и качеството на съня.

 

Заключение

Здравата нервна система е от значително значение за справяне със напрежението и реализиране на спокоен сън. Със своите мощни адаптогенни свойства, ашваганда предлага натурален и ефикасен метод за поддържане на вашата нервна система и възстановяване на качеството на съня. Включването на ашваганда в всекидневието ви може да усъвършенства цялостното ви богатство и да ви разреши да се насладите на по-спокоен, подмладяващ сън. Кажете довиждане на безсънните нощи и поздравете един по-спокоен и по-балансиран живот с ашваганда.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР