В днешния свят, изпълнен с хора, които се борят да

...
В днешния свят, изпълнен с хора, които се борят да
Коментари Харесай

Нарцисистът оцелява и процъфтява благодарение на нашето лошо самочувствие

В днешния свят, изпълнен с хора, които се борят да намерят своето място под слънцето, една особена категория персони изпъква – нарцисистите. Те са магнетични, привлекателни, постоянно даже харизматични, само че зад маската на самонадеяност и сексапил се крие дълбока потребност от самопризнание и внимание. Най-парадоксалното е, че нарцисистът не процъфтява просто с помощта на личната си убеденост, а на нашето неприятно самочувствие.

Какво е егоизъм?

Нарцисизмът е личностно разстройство, характеризиращо се с прекомерна обич към себе си, условие за внимание и хвалба, както и липса на съпричастност към другите. Нарцисистът е като живо огледало – непрекъснато търси външни източници, с цел да се отразява и да удостоверява своето великолепие. Те постоянно наподобяват като мощни и непоклатими персони, само че в същността си са нежни и прочувствено подвластни от това по какъв начин ги възприемат другите.

Лошото самочувствие – хранителната среда на нарцисиста

Как тъкмо нашето неприятно самочувствие подкрепя процъфтяването на нарцисиста? Когато не сме уверени в себе си, когато не се усещаме задоволително скъпи или способни, ставаме лесни жертви за тези персони. Те ни оферират обещанието за внимание, утвърждение и обвързаност – неща, които постоянно сме гладни да получим. Но тази динамичност не е равностойна. Нарцисистът построява своята еднаквост, като събира нашето удивление, като всмуква нашата сила и самочувствие.

Лошото самочувствие ни прави по-уязвими за операция. Нарцисистът ловко употребява нашите подозрения в себе си, с цел да се издигне още повече в нашите очи, като в същото време ни прави все по-зависими от неговото внимание. Често, когато сме с нарцисист, усещаме, че сме получили нещо особено – похвали, внимание или утвърждение. Но в реалност, ние сме тези, които дават мощ на нарцисиста, като се съгласяваме да играем по неговите правила.

Верижната реакция на ниското самочувствие

Едно от най-опасните неща в връзките с нарцисист е, че те постоянно ни карат да се съмняваме още повече в себе си. Нарцисистът има навика да снижава самочувствието на хората към себе си, с цел да поддържа динамичността на надзор. Постепенно, колкото повече време прекарваме с него, толкоз повече нашето самочувствие понижава, до момента в който неговото нараства.

Този модел основава верижна реакция: ниското ни самочувствие ни прави подвластни от нарцисиста, а зависимостта ни от неговото внимание още повече поврежда самочувствието ни. И по този начин, той продължава да процъфтява, до момента в който ние губим себе си в неговата сянка.

Как да прекъснем цикъла?

Прекъсването на връзката с нарцисист е сложен и постоянно мъчителен развой. Най-важното е да стартираме със самочувствието си – да го възстановим и да го заздравим. Нарцисистът процъфтява върху слабите ни места, по тази причина най-хубавото, което можем да създадем, е да ги превърнем в мощни страни.

Осъзнаване на динамичността : Първата стъпка е да разпознаем, че сме в връзки с нарцисист. Когато разберем, че нашето самочувствие е употребявано като инструмент, можем да стартираме да се дистанцираме прочувствено.

Граници : Нарцисистите постоянно минават граници и манипулират другите, с цел да получат това, което желаят. Установяването на твърди персонални граници е метод да си върнем контрола над себе си.

Самоуважение и самолюбие : Когато стартираме да почитаме и обичаме себе си, ние автоматизирано ставаме по-малко подвластни от непознатото мнение. Това отслабва силата на нарцисиста и ни разрешава да виждаме връзките по-обективно.

Освобождаване от нарцисистичния цикъл

Нарцисистите съумяват да оцеляват и процъфтяват, тъй като ние им разрешаваме това посредством нашето неприятно самочувствие и прочувствена накърнимост. Но когато стартираме да се грижим за себе си, когато възстановим своята убеденост и самоуважение, ние лишаваме най-голямото им оръжие – потребността ни от тяхното самопризнание.

Животът ни не би трябвало да се върти към това да бъдем отражение на нечий различен облик. Всеки заслужава да се усеща скъп и обичан поради себе си, а не поради това по какъв начин се вписва в нечий идеализиран свят. Нека, вместо да зареждаме нарцисистите към нас, да се научим да процъфтяваме сами – със своето лично ярко и крепко самочувствие.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още: За моралното принуждение и перверзният егоизъм

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР