В днешния празничен 1 ноември -Деня на народните будители,творци и

...
В днешния празничен 1 ноември -Деня на народните будители,творци и
Коментари Харесай

Творци от цялата страна излязоха на протест срещу ниските заплати в сферата

В днешния празничен 1 ноември -Деня на националните будители,творци и работещи вкултурни институти в цялата странаизлязоха напротест против ниските заплати в сферата.Работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна организация " Архиви " получават хонорари,сравнимис минималната работна заплата, посочихаорганизаторитеотНационална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ". Те упорстват за нарастване на работните заплати в бранша и за равнене на възнагражденията с тези на работещите в отрасъл „ Образование “. Друго тяхно искане е да бъде повишен бюджетът за просвета на 1% от Брутният вътрешен продукт. Протестът в София се организира пред Столичната библиотека.



Хората, заети в областта на културата са днешните будители, по тази причина за митинга е определен точно празничният 1 ноември, разказапредседателят на Национална федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ Кирил Бинев. По думите му задачата е да отдадат респект на създателите от предишното, само че наред с това да насочат вниманието и към съвременниците, които живеят в оскъдност.

Столичната библиотека съхранява и цифровизира огромна част от книжовното завещание на будителите, а това изисква съществени средства, съобщи шефът й Юлия Цинзова. Те чакат и постройката да бъде ремонтирана, все още тя не е функционална, тъй като не е основана за библиотека.

Елена Петкова, завеждащ бранш „ Изкуство ” към Столичната библиотека също упорства за увеличение на възнагражденията, само че освен за работещите в библиотеките, а и за всички заети в областта на културата. Ниското възнаграждение сега води до голямо текучество на чиновници.



Тук съм поради систематичното недофинансиране в системата на държавните архиви, имам сътрудници, които от 1 януари ще бъдат на минимална работна заплата, показа Йордан Симов от държавна организация „ Архиви ”

Румен Михайлов е млад артист, приключил НАТФИЗ през 2019 година. Бил е част от трупата на трагичен спектакъл „ Невена Коканова ” в Ямбол. Отношението освен към актьорите, само че и към културата като цяло е принизено до 0,4 съобщи той, визирайки това, че средствата в държавния бюджет за просвета за тази година са 0,4% от Брутния вътрешен артикул, което отблъсква младежите.

Методиката за финансиране на театралните изкуства кара хората да работят до изтощеност, по тази причина отфедерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “настояват парите за просвета в бюджета за следващата година да са 1% от Брутният вътрешен продукт, допълниКирил Бинев.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР