В днешния не особено наситен откъм политически активности ден летните

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Нов опит за рокади в "Автомагистрали"; Природният газ поскъпва до 6 годишен рекорд

В днешния не изключително кондензиран откъм политически интензивности ден летните жеги доближиха своя пик досега. Ако живеете в София и разчитате да се спасявате от рисковите температури с разходки след залез слънце обаче имайте поради, че Столичния общински съвет реши да спре от 1 юли до 1 октомври нощния градски превоз. Също по този начин изненадващо общинарите взеха решение да отстранен безплатния депутатски паркинг на пл. " Александър Невски ".

Служебното държавно управление продължи да рови в наследството на предходното ръководство. Министерство на здравеопазването реши да изпрати в прокуратурата резултатите от инспекцията за закупените от Китай респиратори, маски и медикаменти за интервала на изключителната епидемиологична конюнктура от 13 май предходната година досега. Министър на районното развиване Виолета Комитова пък отиде да ревизира на терен новострояща се права на автомагистрала " Хемус " и разгласи, че компании предплатено са получили 84 млн. лева за материали, макар че те надали ще строят с тях в идващите 1-2-3 години. Вътрешният министър Бойко Рашков описа по какъв начин началникът на пловдивската полиция Йордан Рогачев е излязъл в отпуска " по майчинство ", с цел да осуети дисциплинарно произвеждане против себе си и вероятно премахване.

Президентът Румен Радев пък отпътува на двудневно посещаване в Брюксел за присъединяване в съвещание на Европейския съвет. Там президентът обави по какъв начин страната ни е устояла на " неправдоподобен напън " от страна на европейските сътрудници да утвърди началото на договарянията с Северна Македония за участие в Европейски Съюз. " Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политичекски напън ", разяснява президентът.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯНов опит за премахване на старите шефове на " Автомагистрали "
След като на 22 юни Софийският градски съд блокира рокадите в управлението на държавната компания " Автомагистрали " поради тъжби от досегашните шефове на компанията Александър Филев, Иван Коларов и Стоян Беличев, който е и изпълнителен шеф, през днешния ден служебният министър на районното развиване Виолета Комитова е внесла ново заявление. То на процедура повтаря остарялото и планува отстраняването на актуалните шефове и назнааването на тяхно място на Валентин Вълков, който до момента се е занимавал с инвеститорски надзор и строителен контрол, Десислава Христова, която беше член на борда от 2017 година до началото на 2019 година, както и Иван Станчев, който е бил началник на отдел " Укрепване на свлачища " в държавната компания, няма по какъв начин да встъпят в служба. Дали този път рокадите ще бъдат позволени следва да се види в идващите дни. Дори да има нови тъжби от Беличев и сътрудниците му, различен състав на Софийски градски съд може да не почете жалбите им, защото по проблема има спорна процедура.
Природният газ нараства още - до 6 годишен връх
Поредно повишаване на природния газ ще утвърди Комисията за енергийно и водно контролиране на 1 юли. Днес бе извършено публично разискване по тематиката, на което стана ясно, че от идващия месец " Булгаргаз " ще продава горивото с 3.6% по-скъпо по отношение на в този момент - за 46.88 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това на процедура ще бъде най-високата цена на газа от юни 2015 година насам. Изпълнителният шеф на държавният газов снабдител Николай Павлов изясни, че повода за това е продължаващото се повишаване на котировките на петрола и на петролните артикули и цените на европейските газови пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР