В джунглата на Шри Ланка се намира древна мистериозна скална

...
В джунглата на Шри Ланка се намира древна мистериозна скална
Коментари Харесай

Сигирия

В джунглата на Шри Ланка се намира антична мистериозна скална групировка, наречена Сигирия или Лъвската канара. Днес Юнеско е оповестил Сигирия за част от международното културно завещание. Някои учени считат, че антична цитадела е осмото знамение на света.

Според античните хроники това място е определено от крал Касапа (477 – 495 г.), който решил там да построи новата си столица.

Древните исторически трудове описват, че крал Касапа умъртвил своя татко и се възкачил на престола, който бил съдбоносен за брат му Могалана. За да се избави от преследващите го войски на Могалана, Касапа издигнал своя замък на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато Могалана завладял крепостта, Касапа се самоубил.

След гибелта на Касапа Сигирия функционирала като манастирски комплекс до 14 век.
 Сигирия ThinkStock/Getty Images-->
През 1982 година група археолози разкрили античния град , а през 1992 г Сигирия става обект на международното културно завещание на Юнеско.

Най-внушителната специфичност на скалата е издяланата в нея фигура на седнал лъв, сред лапите, челюстта и гърлото на който минавала стълба, която водела към двореца.

Над лапите на лъва се намира канара, която била толкоз добре изгладена и шлифована, че наподобявала огледало. Днес блясъкът на стената към момента проличава.

Отдолу има градини, направени в три разнообразни форми - водни градини, градини построени от речни камъни и терасовидни градини.
 Сигирия ThinkStock/Getty Images
На върха на скалната групировка има построени неповторими структури, които и до през днешния ден удивляват археолозите. Там се намира и огромен басейн, за изработката на който учените считат, че са били изкопани към 3500 тона от гранитната канара. През другите сезони този басейн нито прелива, нито пресъхва.

Днес от лъва са останали само единствено лапите му и зидария , която е била част от стълбата. Останки от рисунки има и в някои пещери в основата на скалата.
 Сигирия ThinkStock/Getty Images
Все още има доста въпроси, свързани с неповторимата скална групировка, на които учените търсят отговор.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР