В Джаз клуб представяме на вашето внимание изкуството на Кийт

...
В Джаз клуб представяме на вашето внимание изкуството на Кийт
Коментари Харесай

Кийт Джарет

В " Джаз клуб " представяме на вашето внимание изкуството на Кийт Джарет. Официално почнали през 1972 година със студийната продукция Facing You (ECM-1017), огромният брой соло пиано изяви на Джарет съставляват към момента странна за слушателя, необикновена амалгама. Границите на неговия учреден на джаза жанр (ако въобще стилът му има лимес) се простират сред класическата и модерната музика, с преплитащи се въздействия от рок и кънтри, мейнстрийм, спиричуъл.
 Един от най-чувствителните, фини, инстантни композитори на сцената Джарет импровизира непринудено, с друго от нормалното схващане за този развой: тематика, импровизация и още веднъж – тематика. Импровизацията за него е цялостен с музикално-звукови изненади път. Дълъг път! Това той прави гладко, незабелязано, само че от време на време и стряскащо внезапно. С годините Джарет ни оказа помощ да разберем, че една по детски чиста, лесна мелодия може да прерасне в мощен, сетивен, екстатичен спиричуъл или церемониален химн, както и че нормалното джаз музициране може да бъде следвано от бетовенова хармония и всичко това да звучи разумно и добре. Слушайки Джарет може да осезаем музикален лъх от Арт Тейтъм, Й.С.Бах, Бил Евънс, Шопен, Ахмад Джамал, Малер, Хиндемит, Брамс… Понякога при извънредно продължителните джаретови музикални странствания можем-да-очакваме и-да-получим тежка музикална импровизационна структура с устойчиви хармонични функционалности и техните прогресии върху къси (понякога – азбучни) тематики, които на финала като че ли политат и най-сетне… се смиряват, трансформират се в „ бахови “ хорали. В дългия си креативен път Кийт Джарет има тълкования на произведения от Хендел, Бах, Моцарт. Те евентуално са били нужни като ходило към реализацията на впечатляващия му план: осъществяването и звукозапис на „ 24 прелюдии и фуги “ от Дмитрий Шостакович. С мисъл към Твореца, Джарет е имал потребност от Й.С.Бах при доближаването до пианото на Шостакович. Странно или не – пребивавам с чувството за наличие на баховия талант доста повече в изпълнените от Кийт Джарет пиеси на Шостакович, в сравнение с при прочита му на произведения от самия Йохан Себастиан!
В срещите ни имате опция да чуете и музика от репертоара на Кийт Джарет дружно с неговия американски квартет (с Чарли Хейдън, Дюи Редмън, Пол Моушън), европейския квартет (с Ян Гарбарек, Пале Даниалсон, Йон Кристенсен), триото му с Гари Пийкок и Джак ДеЖонет, само че и негови авторски пиеси, песни, изпълнени от самия Джарет като мултиинструменталист и… артист!
Добре пристигнали в " Джаз клуб " и Кийт Джарет, с който Съдбата е дала късмет да сме дружно на тази земя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР